Категорія
Новини
Дата

Китай почав розслідування щодо молочної продукції з ЄС у відповідь на мита для електромобілів

2 хв читання

Китай розпочав антисубсидіарне розслідування щодо молочних продуктів, що імпортуються з Євросоюзу, пише Reuters. Це посилило напруженість у відносинах із блоком наступного дня після того, як Брюссель опублікував переглянутий проєкт рішення про введення мит на електромобілі китайського виробництва.

ЄС ввів нові мита через субсидії Китаю своєї галузі електромобілів в обсязі, який завдає економічних збитків автовиробникам ЄС.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Антисубсидіарне розслідування щодо молочної продукції, оголошене в середу Міністерством торгівлі Китаю, буде зосереджено на різних видах сирів, молока та вершків.
  • За даними міністерства, причиною стала скарга, подана 29 липня Асоціацією молочної промисловості Китаю.
  • Китай розгляне 20 схем субсидування із 27 країн блоку, зокрема з Австрії, Бельгії, Хорватії, Чехії, Фінляндії, Італії, Ірландії та Румунії, йдеться у заяві.
  • Із перелічених країн Ірландія є найбільшим експортером молочної продукції до Китаю: торік вона продала цій країні товарів на суму $461 млн.
  • У червні Китай вже розпочав антидемпінгове розслідування щодо імпорту свинини з ЄС, яке в основному торкнулося Іспанії, Нідерландів і Данії, у відповідь на мита на електромобілі.
  • «Загальна вартість експорту свинини та молочних продуктів із ЄС до Китаю менша за вартість експорту китайських акумуляторних електромобілів до ЄС, яка, за нашими оцінками, у 2023 році становила близько $13,5 млрд», – сказав Чим Лі, старший аналітик із Китаю в Economist Intelligence Unit.

Контекст

За даними китайської митниці, ЄС був другим за величиною джерелом молочних продуктів для Китаю, на частку якого у 2023 році припало не менше 36% загальної вартості імпорту, він поступився тільки Новій Зеландії.

За даними Євростату, у 2023 році ЄС експортував до Китаю молочну продукцію на суму €1,7 млрд порівняно з €2 млрд у 2022-му.

4 липня Європейська комісія запровадила тимчасове компенсаційне мито на імпорт акумуляторних електромобілів із Китаю. Рішенню ЄК передувало розслідування щодо субсидій, яке розпочалося минулого року. 

У межах розслідування ЄК дійшла попереднього висновку, що ланцюжок створення вартості акумуляторних електромобілів у Китаї отримує вигоду від несправедливого субсидування, що створює загрозу економічної шкоди для виробників у ЄС. Під час розслідування також вивчено ймовірні наслідки та вплив цих заходів на імпортерів, користувачів і споживачів у ЄС.

20 серпня ЄК незначно відкоригувала ставки мит для автовиробників: для BYD вона становитиме 17%, Geely – 19,3% і SAIC – 36,3%. На решту виробників, які не пройшли перевірку комісією, поширюватиметься мито у розмірі 21,3%. Автовиробникам, які не співпрацювали у розслідуванні ЄС, загрожує мито 36,3%. Усі ставки вводяться на додачу до чинних мит у розмірі 10%, які застосовуються до всіх іноземних автомобілів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд