ЄС представить програму підтримки України на €18 млрд з умовами – Bloomberg /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ЄС представить програму підтримки України на €18 млрд з умовами – Bloomberg

Getty Images

Європейський Союз запропонує в середу новий механізм надання фінансової допомоги Україні в розмірі €18 млрд на наступний рік. План передбачатиме виконання Україною низки умов, необхідних для її вступу в ЄС, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • План встановить стабільну основу для покриття фінансів України у 2023 році, зберігаючи при цьому гнучкість для коригування допомоги відповідно, кажуть джерела. План ЄС спрямований на забезпечення більшої передбачуваності фінансової підтримки України після критики з боку США та Києва щодо затримок блоку з наданням фінансової допомоги. Наступного року Україні потрібно близько $38 млрд, і адміністрація президента США Джо Байдена дала зрозуміти, що готова покрити приблизно половину суми.
  • ЄС все ще необхідно схвалити €3 млрд, що залишилися, з пакета на €9 млрд на 2022 рік, обіцяного в травні цього року. 
  • Розбіжності щодо формату надання допомоги ускладнили виплати за останні місяці. Держави-члени розійшлися в думках щодо того, чи має допомога надаватися у вигляді ґрантів чи пільгових кредитів, як це було досі.
  • Щоб уникнути подальших затримок, виконавчий орган ЄС запропонує використовувати додаткову подушку в бюджеті ЄС як гарантію збору коштів. Цей варіант вимагатиме одностайної підтримки 27 урядів для внесення поправок до бюджетної структури ЄС. Це може стати нелегким завданням, адже Угорщина в понеділок заявила, що не підтримуватиме додаткових сумісних фондів ЄС для України.
  • Новий інструмент для України надаватиме кредити на дуже пільгових умовах для задоволення невідкладних потреб, відновлення критичної інфраструктури та початкової підтримки повоєнного відновлення, повідомили джерела на умовах анонімності, оскільки план все ще обговорюється.
  • Видача грошей супроводжуватиметься умовами, які Україна має виконати щодо верховенства права, державного управління, боротьби з корупцією, які підтримають її зусилля щодо вступу до ЄС.

Контекст

Наприкінці вересня стало відомо, що США вимагають від ЄС прискорити фінансову допомогу Україні. Вашингтон часто контактував з Єврокомісією та державами-членами ЄС щодо необхідності «оперативно надати обіцяну економічну допомогу Україні, – сказала одна з офіційних осіб США, додавши: «Ми повторюємо наш заклик до всіх партнерів України якнайшвидше надати обіцяну допомогу Україні, збільшити свої зобовʼязання та віддавати перевагу допомоги у вигляді ґрантів, а не кредитів».

Раніше повідомлялося, що Єврокомісія працює над тим, щоб надавати Україні близько €1,5 млрд бюджетної підтримки щомісяця у 2023 році.

21 жовтня лідери країн ЄС погодили виділення Україні наступного року регулярної щомісячної допомоги в обсязі €1,5 млрд та доручили міністрам фінансів розробити механізм для виплати цих коштів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні