Категорія
Новини
Дата

ЄС розглядає заборону на відвантаження російської нафти додатково до обмеження цін – Bloomberg

2 хв читання

Європейський союз розглядає можливість додати обмеження на доставку до своїх нафтових санкцій, оскільки блок продовжує обговорювати запровадження цінової межі для російської нафти, пише Bloomberg із посиланням на джерела.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Заборона на відвантаження унеможливить перевезення суднами ЄС російської нафти, проданої понад узгоджений поріг. Греція, безумовно, є найбільшою у світі країною, яка володіє нафтовими танкерами.
  • Нинішні нафтові санкції ЄС, які були узгоджені у червні, включають ембарго на російську морську нафту, заборону на надання послуг, таких як страхування, посередництво та фінансування, необхідних для транспортування нафти по всьому світу, та виняток для постачання трубопроводами. Цей пакет має набути чинності у грудні для морської нафти та на початку 2023 року для нафтопродуктів.
  • Судноплавство було виключено з попереднього пакета після тиску з боку країн-перевізників, включаючи Грецію та Кіпр, а це означає, що судна, які не залежать від послуг ЄС, теоретично можуть транспортувати російську нафту за межі блоку.
  • За словами одного з джерел, включення до обмежень доставки, про яке вперше повідомило Politico, буде необхідно, щоб уникнути будь-яких потенційних лазівок та узгодити цінову стелю з «Великою сімкою». Судна, керовані Грецією, продовжували перевозити російське вугілля до країн, що не входять до ЄС, навіть після набуття чинності санкціями блоку щодо цього товару.

Контекст

На початку цього місяця міністри країн «Великої сімки» схвалили обмеження цін на російську нафту. США ініціювали рішення, щоб тримати під контролем світові ціни на нафту, водночас завдаючи удару по доходах Москви.

За словами джерел, ЄС необхідно буде змінити свої колишні санкції, щоб дозволити доставку та надання послуг у рамках узгодженої цінової межі. Ці зміни вимагатимуть підтримки всіх 27 держав-членів. Інші члени G7, зокрема Велика Британія, в якій перебуває значний сегмент страхової галузі, вживуть аналогічних заходів.

Джерела кажуть, що ще потрібно опрацювати кілька деталей, у тому числі те, за якою ціною союзники встановлять межу. Раніше ухвалені обмеження ЄС набирають чинності 5 грудня, але можуть вплинути на фізичну торгівлю нафтою задовго до цього через час, необхідний для найму суден та доправлення вантажів до місця призначення.

Наразі залишається незрозумілим, наскільки ефективним буде режим обмеження цін, особливо з огляду на те, що деякі з найбільших покупців Росії, включаючи Китай та Індію, не погодилися до нього приєднатися. Офіційні особи США стверджують, що стеля може спрацювати, навіть якщо багато покупців офіційно не приєднаються до коаліції, оскільки вони все ще можуть використовувати цю систему як важіль впливу на переговори з Москвою про зниження цін.

Окремо країни ЄС також обговорюють цього тижня запровадження нових санкцій проти Росії. Лідери ЄС можуть ухвалити новий пакет санкцій проти Росії під час зустрічі в Празі 6–7 жовтня, повідомило раніше Reuters із посиланням на джерела в дипломатичних колах. У відповідь на «ядерну риторику» президента РФ Путіна та оголошення мобілізації ЄС розглядає можливість обмеження цін на нафту, посилення обмежень на експорт високотехнологічних товарів до РФ та посилення санкцій проти окремих осіб.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд