Юзеф Сікела, заступник прем'єр-міністра і міністр енергетики Чехії. /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ЄС може відтермінувати рішення про обмеження цін на російську нафту – Bloomberg

Юзеф Сікела, заступник прем'єр-міністра і міністр енергетики Чехії. Фото Getty Images

Країни ЄС намагаються досягти угоди про запровадження граничних цін на російську нафту і, швидше за все, відтермінують це питання до узгодження ширшого пакета санкцій, пише Bloomberg.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Не погоджуються з ініціативою запровадження граничних цін Кіпр та Угорщина, повідомили джерела агентства.
  • Представники Єврокомісії зустрілися із представниками країн ЄС минулими вихідними, щоб спробувати знайти компроміс щодо пакета обмежувальних заходів. Країни ЄС намагатимуться досягти попередньої угоди перед неформальною зустріччю лідерів ЄС у Празі 6 жовтня. 
  • Багато деталей ще потрібно узгодити, зокрема саму цифру граничної ціни, кажуть джерела. 
  • Серед інших заходів обговорюються контроль за імпортом алмазів і заборона на деякі види сталевої продукції, зазначає агентство.

Контекст

2 вересня країни G7 домовилися про обмеження цін на російську нафту. План G7 дозволить покупцям російської нафти за обмеженою ціною продовжувати отримувати найважливіші послуги, такі як фінансування та страхування танкерів.

План закликає країни-учасниці відмовитися від послуг, у яких домінує Захід, включаючи страхування, фінанси, брокерські послуги та навігацію для нафтових вантажів, за ціною, вищою за встановлену межу. 

Після рішення країн віцепремʼєр РФ Олександр Новак заявив, що Росія повністю припинить постачання нафти та нафтопродуктів країнам, які запровадять граничну ціну на російську нафту.

Лідери ЄС можуть ухвалити новий пакет санкцій проти Росії під час зустрічі в Празі 6–7 жовтня, повідомило раніше Reuters із посиланням на джерела в дипломатичних колах. У відповідь на «ядерну риторику» президента РФ Путіна та оголошення мобілізації ЄС розглядає можливість обмеження цін на нафту, посилення обмежень на експорт високотехнологічних товарів до РФ та посилення санкцій проти окремих осіб.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні