ЄС шукає додаткові €500 млн на підтримку виробників боєприпасів /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ЄС шукає додаткові €500 млн на підтримку виробників боєприпасів

Getty Images

Європейський Союз планує витратити від €300–500 млн на підтримку виробників боєприпасів із бюджету блоку, повідомив єврокомісар Тьєррі Бретон, пише Bloomberg. Ці кошти надійдуть на додачу до €2 млрд, погоджених раніше, оскільки ЄС має намір надати Україні 1 млн артилерійських боєприпасів упродовж року. 

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • Кошти, зазначені Бретоном, стануть частиною третього напряму ширшої стратегії щодо збільшення виробничих потужностей у ЄС. Програма також включає спільні закупівлі боєприпасів та відшкодування через Європейський фонд миру (EPF) того, що держави-члени відправляють зі своїх запасів як сучасних, так і радянських боєприпасів в Україну.
  • Бретон, уповноважений з питань внутрішнього ринку, визнав можливе вузьке місце у виробництві пороху. «У нас є це на нашому радарі, ми вже почали працювати над цим», – сказав Бретон, додавши, що деякі країни вже є кандидатами на створення нових потужностей.
  • Держави-члени були проінформовані про те, що однією з ключових проблем при виробництві боєприпасів є постачання пороху, оскільки зараз його постачає кілька країн. ЄС прагне збільшити виробництво як на існуючих, так і нових підприємствах.
  • Бретон сказав, що, на його думку, ЄС може поставити Україні 1 млн снарядів упродовж наступних 12 місяців.
  • «Це складне завдання, але, використовуючи існуючі запаси, які є у держав-членів, що можна було б вивільнити негайно, та зі збільшенням виробничих потужностей, так, я впевнений, що ми зможемо досягти цієї амбітної мети для України», – наголосив він.
  • У ЄС також мають намір обговорити варіанти виділення ще €3,5 млрд для EPF, але багато країн мають питання про те, як вони будуть використані. 

Контекст

Оборонні компанії в Європі щосили намагаються розширити виробництво до необхідних масштабів, проте їм не вистачає контрактів, необхідних для великих інвестицій і відкриття нових обʼєктів або виробництва на повну потужність. Тоді як європейські уряди зобовʼязалися збільшити витрати на оборону після вторгнення Росії в Україну, потрібен час, щоб влити гроші в галузь після тривалого скорочення витрат.

Щодня Росія випускає по Україні понад 20 000 артилерійських снарядів – стільки, скільки європейські заводи виробляють за місяць. Україна ж вистрілює близько чверті цього обсягу. Виробники оборонної продукції намагаються наростити виробництво для поповнення національних запасів, а також підтримки постачань до України. 

8 березня міністр оборони України Олексій Резніков перед зустріччю з європейськими колегами у Швеції повідомив, що Україні терміново потрібні артилерійські боєприпаси у великій кількості, і проєкту пропозиції ЄС щодо використання €1 млрд на закупівлю снарядів буде недостатньо, пише Bloomberg. Він додав, що Україна також має потребу в системах ППО, бронетехніці й танках. «Нам потрібен 1 млн снарядів, і це коштуватиме приблизно €4 млрд, – сказав Резніков журналістам. – Нам потрібно більше».

Посли ЄС погодили додаткові €2 млрд до Європейського фонду миру, щоб засвідчити «незмінну прихильність ЄС військовій підтримці України та інших партнерів», повідомляє представництво Швеції в ЄС.

Європейська комісія, виконавчий орган ЄС, розповсюдила трикомпонентний план, в якому пропонується негайно передати Україні боєприпаси, зокрема 155-мм артилерійські снаряди, з існуючих запасів або бути в очікуванні замовлень. ЄК також закликала обʼєднати замовлення для європейської промисловості та пообіцяла запропонувати заходи щодо скорочення бюрократичної тяганини, що заважає галузі нарощувати обсяги виробництва.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні