Категорія
Новини
Дата

ЄС відкладає введення «цифрового» податку для техкомпаній. Сконцентруються на мінімальному корпоративному податку

Євросоюз відкладе введення податку на цифрові послуги технологічних компаній. Хочуть зосередитися на затвердженні домовленості про глобальне корпоративне оподаткування та розподіл прибутку, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Напередодні міністерка фінансів ЄС Джанет Єллен звернулася з проханням до Брюсселю переглянути плани щодо запровадження податку, який вона назвала дискримінаційним по відношенню до американських цифрових компаній.
  • Комісар з економіки Паоло Джентілоні сказав, що він повідомив Єллен «про рішення відкласти введення цифрового збору».
  • Технічна директорка ЄС Маргрете Вестагер зазначила, що ЄС повернеться до плану цифрових зборів у жовтні. Саме тоді можуть ухвалити остаточне рішення про мінімальний податок.

Контекст

На вихідних країни Великої двадцятки узгодили основні принципи угоди про корпоративне оподаткування. Напередодні група зі 130 країн світу погодилася ввести 15%-ний глобальний мінімальний податок для транснаціональних корпорацій.

Угода покликана перешкодити великим корпораціям переходити в юрисдикції з низькими податками та встановити більш справедливу систему розподілу податкових прав між транснаціональними корпораціями залежно від того, де вони працюють, а не від їхньої штаб-квартири.

Угода також передбачає відміну податків на цифрові послуги, які кілька європейських країн уже ввели. Зокрема, Франція передбачила податок у розмірі 3% від доходу технологічних компаній, отриманого у Франції. Йдеться тільки про ті компанії, чий річний виторг становить не менше €750 млн, при цьому хоча б €25 млн компанії мали отримати у Франції. У відповідь на це адміністрація експрезидента США Дональда Трампа навіть погрожувала введенням економічних санкцій. Зокрема, в кінці липня 2019 року Трамп пообіцяв ввести підвищені мита на французькі вина. Утім, країни досягли згоди в цьому питанні. Франція пообіцяла відмовитися від цифрового податку, як тільки буде знайдено міжнародне рішення цієї проблеми. Також листопаді 2019-го щорічним податком в обсязі 7% почала обкладати доходи техгігантів на своїй території Чехія. Італія запровадила 3%-ний податок.

На початку червня Україна ввела свій цифровий податок – ПДВ у розмірі 20% на електронні послуги компаній-нерезидентів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні