Категорія
Новини
Дата

Ескалація війни в Україні матиме нищівний вплив на світову економіку – МВФ

1 хв читання

Міжнародний валютний фонд заявив, що війна Росії з Україною матиме серйозні економічні наслідки для всього світу. У випадку ескалації вони можуть стати нищівними, попереджає МВФ.

Ключові факти

  • Ціни на енергоносії та сировину, зокрема зерно, вже виросли. Ціновий шок відчують у всьому світі, заявив МВФ у суботу ввечері.
  • У разі ескалації конфлікту економічна шкода буде ще більш нищівною. Криза ускладнить політичну ситуацію на тлі відновлення світової економіки від пандемії коронавірусу, вважає МВФ.
  • Найбільші втрати загрожують Україні, яка практично повністю відрізана від світової торгівлі: морські порти та аеропорти зачинені та пошкоджені, багато доріг і мостів пошкоджено або зруйновано.
  • Фонд не береться оцінити, скільки грошей знадобиться на відновлення української економіки.

Контекст

Вторгнення Росії в Україну може створити на ринку зерна найбільшу кризу поставок у сучасній історії. Якщо не зупинити Росію, то світ чекають голодні війни.

Україна та Росія забезпечують близько 29% світового експорту пшениці, та війна між країнами може позбавити світ «десятків мільйонів акрів зерна», вважає аграрний економіст з Університету Іллінойсу Скотт Ірвін.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні