Категорія
Новини
Дата

Естонія закликає ЄС вдвічі знизити цінову стелю у $60 на російську нафту та посилити санкції проти банків

Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу заявив, що цього місяця Європейський Союз має вдвічі знизити граничну ціну на російську нафту у розмірі $60 та ще більше обмежити можливості Москви фінансувати війну в Україні, пише Bloomberg. За його словами, подібні обмеження мають бути поширені й на природний газ.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Рейнсалу заявив, що лідери ЄС мають посилити санкції щодо російських банків та її атомної енергетики. Блок також має боротися з методами обходу санкцій, які дають змогу уряду президента Володимира Путіна отримувати доступ до технологій підживлення своєї військової машини, сказав міністр.
  • «Ми повинні встановити верхню межу цін на російську нафту, щоб це не дозволило російській державі отримати додаткову вигоду», – сказав Рейнсалу, чия країна стала одним із найзатятіших прихильників озброєння України для захисту від нападу Росії. Скорочення стелі цін наполовину було б «правильним напрямом», сказав він.
  • Держави ЄС взяли на себе зобовʼязання зберегти межу на рівні 5% нижче за середні ринкові ціни. Проте будь-які зміни порога встановлюються країнами «Великої сімки», які мають зустрітися наприкінці нинішнього місяця, щоб обговорити це питання. США та інші країни досі неохоче зменшували ліміт через побоювання, що це може призвести до різкого стрибка нафтових цін. Скорочення в тому масштабі, яке пропонує Рейнсалу, малоймовірне. А для рішення про зміну цінової межі потрібна спочатку підтримка «Великої сімки», а потім одноголосність усіх країн-членів ЄС.
  • Рейнсалу зазначив, що російська банківська та страхова системи, як і раніше, можуть працювати в міжнародній мережі транзакцій SWIFT, тоді як обмеження цін на нафту має бути поширене і на природний газ.
  • Росія отримує вироблені в ЄС мікросхеми та інтегральні схеми, що використовуються в передових озброєннях, таких як ракети та танки, через Туреччину, Обʼєднані Арабські Емірати й Казахстан, сказав Рейнсалу, тож, блок повинен тиснути на ці країни.
  • Естонія також намагається створити прецедент ЄС, конфіскуючи заморожені активи росіян, які під санкціями, щоб кошти можна було передати Україні для відновлення, додав він. За словами Рейнсалу, Естонія заморозила близько €20 млн ($21 мільйон) у приватних російських компаній.

Контекст

У листопаді минулого року президент України Володимир Зеленський заявив, що вважає виправданим рівень обмеження цін на російську нафту на рівні $30 за барель, пише «Інтерфакс–Україна». Тоді Reuters повідомляв, що Польща хоче, щоб стеля цін була встановлена на рівні $30, аргументуючи це тим, що за умови собівартості видобутку в Росії, яка, за деякими оцінками, становить $20 за барель, пропозиція G7 принесе Москві надто багато прибутку. Литва та Естонія підтримали Польщу.

З 5 грудня країни «Великої сімки» у відповідь на агресію проти України заборонили надання низки послуг, включаючи судноплавне страхування та торгове фінансування, повʼязані з морськими перевезеннями нафти російського походження. При цьому від ембарго звільняється постачання нафти за ціною $60 за барель і нижче

Західні санкції щодо Росії значно скоротили її доходи від продажу нафти та перенаправили десятки мільярдів доларів на транспортні й нафтопереробні компанії, деякі з яких повʼязані з РФ, пише Reuters. Більшість із цих фірм базуються в Китаї, Індії, Греції та ОАЕ, повідомили не менше 20 джерел зі сфери торгівлі й банківського сектору. Росія в січні втратила близько $8 млрд нафтогазових доходів через введення країнами Заходу цінового обмеження, сказав голова Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Фатіх Бірол.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні