Категорія
Новини
Дата

«єВідрядження» не запрацювало. Раніше уряд планував дозволити чоловікам призовного віку виїжджати за кордон по роботі

Постанову Кабінету Міністрів про «єВідрядження», яка має дозволити військовозобовʼязаним чоловікам виїжджати за кордон у робочих справах під заставу 200 000 грн, досі не підписано, повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, пише Liga.net.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Ми анонсували, що було прийнято рішення на засіданні Кабміну, але постанову ще не підписано. Наразі ще відбувається дискусія в уряді щодо цієї постанови, щодо її доопрацювання, публікації тощо. Зараз я не можу сказати, чи буде її підписано, коли та в якому форматі», – сказав Федоров.
  • Планувалося, що «єВідрядження» запрацює з 1 вересня, але цього не сталося.
  • Голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, депутат Данило Гетманцев підтвердив, що премʼєр-міністр Денис Шмигаль відклав підписання документа.
  • «Ініціатори механізму виїзду за кордон військовозобовʼязаних запропонували рішення інтуїтивно, без належних розрахунків, що, зрозуміло, не змогло переконати суспільство у його доцільності», – написав він.

Контекст

19 серпня повідомлялося, що Кабінет Міністрів ухвалив постанову про закордонні відрядження для чоловіків призовного віку. Рішення мало набути чинності 1 вересня 2022 року. Про це повідомили Forbes один із розробників механізму та співрозмовник в Асоціації IT Ukraine, які також знайомі зі змістом постанови. Інформацію підтвердила пресслужба Міністерства економіки.

Закордонне відрядження для чоловіків мали дозволити на термін до семи днів. Обмежень для галузей немає. Скористатися опцією могли б як юрособи, так і ФОП. Щоб виїхати за кордон, компанія повинна внести на спеціальний ескроу-рахунок в Ощадбанку депозит у сумі 200 000 грн за одну людину. У разі, якщо людина не повернеться у визначений термін, гроші забиратиме держава. Заявку можна подати через застосунок «Дія».

Зазначалося, що від одного підприємства не може одночасно виїжджати більше 10 осіб, або 10% від загальної кількості штату. Середня зарплатня працівника на місяць має становити не менше ніж 20 000 грн. Участь у програмі не можуть брати компанії зі штатом менше ніж 10 осіб. Заявку потрібно подати не менше ніж за сім днів до дати відрядження.

Закордонні відрядження були однією з двох перших проблем, які відібрав нещодавно створений «економічний штаб» при Мінекономіки, каже його учасник Роман Бондар. Інший частий запит бізнесу – бронювання від мобілізації.

Міністерство економіки готувало це рішення понад два місяці. Спочатку планувалося, що обмеження на виїзд знімуть лише для представників експортних галузей, зрештою його погодили для всього бізнесу. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні