Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія запропонувала Україні додатково €5 млрд макрофіну

Європейська комісія запропонувала виділити €5 млрд макрофінансової допомоги Україні. Про це в середу повідомила у Twitter президентка ЄК Урсула фон дер Ляєн.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Ситуація в Україні вимагає нашої неослабної підтримки. Сьогодні Європейська комісія пропонує Україні додаткові €5 млрд макрофінансової допомоги», – йдеться у повідомленні фон дер Ляєн.
  • Цей кредит доповнює €10 млрд, які ЄС уже надав Україні у вигляді фінансової, гуманітарної та військової допомоги, зазначила вона.

Контекст

У червні ЄС затвердив виділення Україні €9 млрд допомоги. Нова програма макрофінансової допомоги для Києва складатиметься з 25-річних позик із 10-річним пільговим періодом, у цей період виплата відсотків за кредитами буде покриватися за рахунок бюджету ЄС.

Перший транш у розмірі €500 млн надійшов в Україну 1 серпня, другий – 2 серпня. Ще €5 млрд Україна очікує отримати до кінця вересня.

Український уряд розраховує отримати нову програму макрофінансової допомоги від ЄС, сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль на зустрічі з федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцом у Берліні. За його словами, дефіцит бюджету у 2023 році може зменшитися, але допомога союзників залишиться вкрай важливим джерелом фінансування цього дефіциту. «Тому нам важливо домовитися про нову програму макрофіну з ЄС на наступний рік», – додав Шмигаль.

5 вересня ЄС підписав з Україною нову програму бюджетної підтримки на суму €500 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні