Категорія
Новини
Дата

Європарламент затвердив нульовий викид вуглецю для нових легкових авто та вантажівок до 2035 року

2 хв читання

Європарламент на пленарній сесії проголосував за мету нульового викиду CO2 для нових легкових автомобілів та легких вантажівок до 2035 року, повідомляє відомство. Рішення ухвалене в рамках плану Fit for 55 – скорочення викидів парникових газів на 55% до 2030 року від рівня 1990-го.

Ключові факти

  • За угоду, досягнуту Європарламентом із Радою ЄС у грудні 2022 року, проголосували 340 євродепутатів, 279 висловилися проти, 21 парламентар утримався.
  • Угода також включає проміжні цілі щодо скорочення викидів на 2030 рік: 55% для легкових автомобілів та 50% для легких вантажівок, а також нову методологію оцінки викидів CO2 протягом усього життєвого циклу транспортного засобу.
  • «Кожні два роки, починаючи з кінця 2025-го, комісія буде публікувати звіт з оцінкою прогресу на шляху до дорожньої мобільності з нульовим рівнем викидів», – сказано в комюніке Європарламенту.

Контекст

У 2021 році Єврокомісія оприлюднила план боротьби зі зміною клімату. Він передбачає конкретні кроки 27 країн – членів блоку зі скорочення викидів парникових газів до 2030 року, щоб досягти обсягу 55% від рівня 1990-го. Нові обмеження викидів унеможливлять продаж бензинових і дизельних автомобілів у ЄС до 2035 року. Щоб допомогти потенційним покупцям, які побоюються, що доступні електромобілі мають занадто малий запас ходу, ЄС запропонував до 2025 року встановити громадські точки зарядки на основних дорогах на відстані не більш ніж 60 км одна від одної.

Україна також планувала обмежити забруднення атмосфери автотранспортом. Міністерство інфраструктури 9 липня 2021 року опублікувало законопроєкт, який поетапно заборонить ввезення та реєстрацію в Україні автомобілів із двигунами внутрішнього згоряння, зокрема вироблених в Україні. Зокрема, з 2027 року пропонується заборонити вживані авто з дизельними двигунами внутрішнього згоряння, а з 2030-го – нові такі машини. Також із 2030 року заборонять вживані та нові автомобілі з бензиновими двигунами.

У жовтні 2022 року країни Європейського Союзу уклали угоду щодо закону, який фактично заборонить продаж нових бензинових та дизельних автомобілів з 2035 року, щоб прискорити перехід на електрокари та боротися зі змінами клімату. Країни погодилися, що автовиробники мають досягти 100-відсоткового скорочення викидів CO2 до 2035 року, що унеможливлює продаж нових авто, які працюють на викопному паливі, у блоці із 27 країн.

Угода також охоплювала скорочення викидів CO2 для нових автомобілів, проданих із 2030 року, на 55% проти рівнів 2021-го, що набагато вище за чинну мету скорочення на 37,5% на той час. Закон є першим із ширшого пакета нових ініціатив ЄС, спрямованих на досягнення цілей блоку зі скорочення викидів парникових газів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні