Категорія
Новини
Дата

Fitch вперше знизило рейтинг США до «АА+». У Білому домі відреагували

Міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента США до «AA+» з «ААА», йдеться в повідомленні. Це повʼязано з погіршенням бюджетних показників і держборгом, що зростає. Водночас у Білому домі та Міністерстві фінансів США з цим рішенням не погоджуються.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Зниження рейтингу США відображає очікуване погіршення податково-бюджетних показників у найближчі три роки, високий державний борг, що зростає, а також погіршення якості управління порівняно з іншими країнами, що мають рейтинги «АА» і «ААА», – йдеться в повідомленні Fitch.
  • Також агентство вказує на постійні політичні протистояння у питанні ліміту держборгу, які вдається врегулювати в останній момент.
  • Міністр фінансів США Джанет Єллен не погодилася зі зниженням рейтингу Fitch, назвавши його «довільним та заснованим на застарілих даних».
  • Аналогічної думки дотримувався Білий дім, заявивши, що «категорично не погоджується з цим рішенням». «Зниження рейтингу США в момент, коли президент Байден досяг найсильнішого відновлення серед усіх великих економік світу, суперечить реальності», – заявила прессекретар Білого дому Карін Жан-Пʼєр, пише Reuters.
  • За оцінками Fitch, дефіцит держбюджету США у 2023 році зросте до 6,3% ВВП із 3,7% роком раніше через зниження надходжень до федерального бюджету, нові видатки та збільшення вартості обслуговування боргу на тлі зростання відсоткових ставок. У 2024-му дефіцит підніметься до 6,6% ВВП, в 2025-му – до 6,9%, йдеться в прогнозі.
  • Очікується, що загальний держборг США цього року становитиме 112,9% ВВП. Це нижче, ніж пікові 122,3% ВВП у розпал пандемії в 2020-му. Fitch прогнозує, що до 2025-го співвідношення досягне 118,4% ВВП – це в 2,5 рази вище за середній показник для країн, що мають рейтинг «ААА».
  • США мали рейтинг ААА за шкалою Fitch щонайменше з 1994 року, зазначає Bloomberg. Дії Fitch повторили перегляд рейтингу США агентством S&P у 2011 році, але тоді зниження так і не відбулося.

Контекст

У травні США загрожував дефолт, оскільки уряд міг вичерпати надзвичайні заходи через досягнення порогу державного боргу до 1 червня, про це попереджала міністр фінансів Джанет Єллен у листі до Конгресу. Підвищення порогу держборгу – процедура для США не нова. З 1960 року це відбувалося 78 разів.

Ще в січні міністерство фінансів США повідомляло, що країна майже вичерпала свій кредитний ліміт, тому відомство змушене було вдатися до надзвичайних заходів, щоб забезпечити уряд фінансуванням цієї весни.

До 1 червня Конгрес США мав вирішити, що робити з борговим лімітом у $31,4 трлн. Демократи, які контролюють Сенат, наполягали на підвищенні боргової стелі без будь-яких додаткових умов. Республіканці ж, які мають більшість у Палаті представників, вимагали скоротити видатки уряду в обмін на підтримку зростання ліміту.

28 травня президент США Джо Байден і спікер Палати представників Кевін Маккарті досягли остаточної угоди про підвищення межі держборгу. Угода зупиняє ліміт держборгу до 2025 року, обмежує витрати в бюджетах на 2024-й і 2025-й роки, повертає невикористані кошти на боротьбу з COVID, прискорює отримання дозволів для деяких енергетичних проєктів і включає додаткові вимоги до програм продовольчої допомоги для бідних американців.

Законопроєкт передбачає виділення понад $886 млрд на безпеку у 2024 році та понад $703 млрд на видатки, не повʼязані з безпекою. Він також передбачає збільшення витрат на безпеку на 1% у 2025 році.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні