Український криптообмінник Utorg залучив $5 млн від Dragonfly, TA Ventures і Hypra. Чому з першого раунду його оцінили під $50 млн /з особистого архіву
Категорія
Інновації
Дата

Український криптообмінник Utorg залучив $5 млн від Dragonfly, TA Ventures і Hypra. Чому з першого раунду його оцінили під $50 млн

3 хв читання

з особистого архіву

Стартап Utorg залучив $5 млн інвестицій на першому раунді. Він розробляє рішення зі швидкого обміну доларів, євро, гривні й інших валют на крипту. Чим він спокусив іменитих інвесторів у розпал криптозими

«Ми бачили, як хлопці без продукту, просто на якісь розмови про класне майбутнє, підіймають десятки мільйони доларів», – згадує співзасновник Utorg Даніель Стольберг торішню конференцію Breakpoint від блокчейн-розробника Solana.

Тоді мало що віщувало затяжну криптозиму, і Solana надихнула засновників Utorg теж шукати венчурних грошей для свого продукту. Предметні перемовини з інвесторами почали вже в розпал війни й на фоні банкрутств найбільших гравців крипторинку.

У вересні 2022-го Utorg закрив раунд на $5 млн від Dragonfly, TA Ventures і Hypra – повідомили про нього лише в грудні. Оцінка дворічного стартапу відразу сягнула під $50 млн, повідомляють знайомі з угодою джерела Forbes. Як працює цей бізнес

Від продукту до аутсорсу й назад 

На початку 2017-го фаундери Utorg – українці Даніель Стольберг, Артем Баранник і росіянин Євген Петраков – розробляли криптобіржу. Це був рік революції на крипторинку – його капіталізація зросла в 33 рази – до майже $600 млрд.

Тоді ж запустилася централізована біржа Binance – уже через рік вона вийшла на перше місце у світі за обсягом торгів. Засновники Utorg поставили розробку своєї біржі на паузу – для конкуренції із заможними гравцями не вистачало коштів.

Досвід конвертували в аутсорсингову компанію Zerohub, яка розробляла рішення для блокчейну й криптовалют. Росіянину Петракову належить 60% бізнесу, згідно з YouControl. Решта акцій Zerohub порівну поділені між Стольбергом і Баранником.

Відкритих даних про Петракова обмаль. В українських реєстрах він значиться як уродженець Калінінграду. У 2021 році його прізвище з’явилося під відео на каналі калінінградського бізнес-табору для школярів BATTman Camp. Там зазначалося, що він брав участь у таборі, імовірно, як викладач.

В Utorg підтверджують, що Петраков народився в Калінінграді, але наразі він у процесі отримання громадянства Ізраїлю. «У нього в Україні був дозвіл на роботу, і без п‘яти хвилин мали видати ПММ, але почалася повномасштабна війна», – коментує Стольберг.

Zerohub робив замовлення для CEX.io, Huobi, Sigma тощо. «Але все-таки душа потребувала продукту», – каже Стольберг. У 2020 році партнери перезапустили Utorg уже як криптообмінник. Частки розділили майже порівну – у Петракова на 10% більше, стверджує Стольберг. Zerohub у процесі ліквідації – завершує зобов’язання перед клієнтами.

Український криптообмінник Utorg залучив $5 млн від Dragonfly, TA Ventures і Hypra. Чому з першого раунду його оцінили під $50 млн /Фото 1

На сайті користувач Utorg вводить суму в фіатній валюті та назву криптогаманця й отримує на нього крипту

Функціонал Utorg невибагливий. На сайті користувач вводить суму у фіатній валюті та назву криптогаманця й отримує на нього крипту. «Простота – його найбільша перевага разом із низькими комісіями», – каже Олексій Бобок, CTO криптостартапу Weld Money.  

Комісія за операцію – 6,5% від транзакції. Від 1,5% до 3% суми – чистий прибуток стартапу. Низьку маржу компенсують великі обороти. З травня 2021-го по травень 2022-го – $20 млн від 250 000 користувачів.

Як Utorg хоче дожити до криптовесни

До вересня 2022-го засновники вклали в Utorg близько $1 млн власних коштів. Головним інвестором першого венчурного раунду стала каліфорнійська інвестиційна компанія Dragonfly. Також до нього приєдналися фонд Ігоря Перції Hypra й TA Ventures Вікторії Тігіпко.

Dragonfly вже знайомий з українськими стартапами – у портфелі блокчейн-проєкти Near Protocol і Matter Labs. У квітні 2022 року інвесткомпанія запустила новий фонд на $650 млн, які планують вкласти у Web3-проєкти. 

«Це просто продукт, який знайшов свою нішу», – каже Перція про Utorg. Конкурентів серед постачальників послуг з обміну віртуальних активів (VASP) вистачає. Аналогічні рішення пропонують Simplex, Montypay, myCoinify, Binance й інші сервіси.

2021-й рік став для блокчейн-гравців кроком вперед на шляху до роботи за правилами, ідеться у звіті KPMG. За рік кон’юктура значно змінилася – із початку 2022-го капіталізація ринку криптовалют обвалилася з $2,3 трлн до $800 млрд, за даними CoinMarketCap. Серію гучних банкрутств у листопаді продовжила біржа FTX – її клієнти недорахувалися $10 млрд.

Український криптообмінник Utorg залучив $5 млн від Dragonfly, TA Ventures і Hypra. Чому з першого раунду його оцінили під $50 млн /Фото 2

З початку 2022-го капіталізація ринку криптовалют обвалилася з $2,3 трлн – до $800 млрд

Засновники Utorg планують обернути крах централізованої біржі собі на користь – значну частину залучених $5 млн спрямують на розробку децентралізованого додатка. «Користувач буде продовжувати володіти своєю криптою», – каже Стольберг. Utorg має допомагати з розрахунками – більше деталей майбутнього продукту засновники не розкривають.

Паралельно Utorg готується до прогнозованого закручування гайок і посилення регуляції. На додачу до криптоліцензій в Естонії та Литві й дозволу на роботу в США стартап готується отримати ліцензію провайдера послуг з обміну цифрових активів в Канаді, ОАЕ, Великій Британії, Сінгапурі, Таїланді.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні