Український криптообмінник Utorg залучив $5 млн від Dragonfly, TA Ventures і Hypra. Чому з першого раунду його оцінили під $50 млн /з особистого архіву
Категорія
Інновації
Дата

Український криптообмінник Utorg залучив $5 млн від Dragonfly, TA Ventures і Hypra. Чому з першого раунду його оцінили під $50 млн

з особистого архіву

Стартап Utorg залучив $5 млн інвестицій на першому раунді. Він розробляє рішення зі швидкого обміну доларів, євро, гривні й інших валют на крипту. Чим він спокусив іменитих інвесторів у розпал криптозими

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

«Ми бачили, як хлопці без продукту, просто на якісь розмови про класне майбутнє, підіймають десятки мільйони доларів», – згадує співзасновник Utorg Даніель Стольберг торішню конференцію Breakpoint від блокчейн-розробника Solana.

Тоді мало що віщувало затяжну криптозиму, і Solana надихнула засновників Utorg теж шукати венчурних грошей для свого продукту. Предметні перемовини з інвесторами почали вже в розпал війни й на фоні банкрутств найбільших гравців крипторинку.

У вересні 2022-го Utorg закрив раунд на $5 млн від Dragonfly, TA Ventures і Hypra – повідомили про нього лише в грудні. Оцінка дворічного стартапу відразу сягнула під $50 млн, повідомляють знайомі з угодою джерела Forbes. Як працює цей бізнес

Від продукту до аутсорсу й назад 

На початку 2017-го фаундери Utorg – українці Даніель Стольберг, Артем Баранник і росіянин Євген Петраков – розробляли криптобіржу. Це був рік революції на крипторинку – його капіталізація зросла в 33 рази – до майже $600 млрд.

Тоді ж запустилася централізована біржа Binance – уже через рік вона вийшла на перше місце у світі за обсягом торгів. Засновники Utorg поставили розробку своєї біржі на паузу – для конкуренції із заможними гравцями не вистачало коштів.

Досвід конвертували в аутсорсингову компанію Zerohub, яка розробляла рішення для блокчейну й криптовалют. Росіянину Петракову належить 60% бізнесу, згідно з YouControl. Решта акцій Zerohub порівну поділені між Стольбергом і Баранником.

Відкритих даних про Петракова обмаль. В українських реєстрах він значиться як уродженець Калінінграду. У 2021 році його прізвище з’явилося під відео на каналі калінінградського бізнес-табору для школярів BATTman Camp. Там зазначалося, що він брав участь у таборі, імовірно, як викладач.

В Utorg підтверджують, що Петраков народився в Калінінграді, але наразі він у процесі отримання громадянства Ізраїлю. «У нього в Україні був дозвіл на роботу, і без п‘яти хвилин мали видати ПММ, але почалася повномасштабна війна», – коментує Стольберг.

Zerohub робив замовлення для CEX.io, Huobi, Sigma тощо. «Але все-таки душа потребувала продукту», – каже Стольберг. У 2020 році партнери перезапустили Utorg уже як криптообмінник. Частки розділили майже порівну – у Петракова на 10% більше, стверджує Стольберг. Zerohub у процесі ліквідації – завершує зобов’язання перед клієнтами.

Український криптообмінник Utorg залучив $5 млн від Dragonfly, TA Ventures і Hypra. Чому з першого раунду його оцінили під $50 млн /Фото 1

На сайті користувач Utorg вводить суму в фіатній валюті та назву криптогаманця й отримує на нього крипту

Функціонал Utorg невибагливий. На сайті користувач вводить суму у фіатній валюті та назву криптогаманця й отримує на нього крипту. «Простота – його найбільша перевага разом із низькими комісіями», – каже Олексій Бобок, CTO криптостартапу Weld Money.  

Комісія за операцію – 6,5% від транзакції. Від 1,5% до 3% суми – чистий прибуток стартапу. Низьку маржу компенсують великі обороти. З травня 2021-го по травень 2022-го – $20 млн від 250 000 користувачів.

Як Utorg хоче дожити до криптовесни

До вересня 2022-го засновники вклали в Utorg близько $1 млн власних коштів. Головним інвестором першого венчурного раунду стала каліфорнійська інвестиційна компанія Dragonfly. Також до нього приєдналися фонд Ігоря Перції Hypra й TA Ventures Вікторії Тігіпко.

Dragonfly вже знайомий з українськими стартапами – у портфелі блокчейн-проєкти Near Protocol і Matter Labs. У квітні 2022 року інвесткомпанія запустила новий фонд на $650 млн, які планують вкласти у Web3-проєкти. 

«Це просто продукт, який знайшов свою нішу», – каже Перція про Utorg. Конкурентів серед постачальників послуг з обміну віртуальних активів (VASP) вистачає. Аналогічні рішення пропонують Simplex, Montypay, myCoinify, Binance й інші сервіси.

2021-й рік став для блокчейн-гравців кроком вперед на шляху до роботи за правилами, ідеться у звіті KPMG. За рік кон’юктура значно змінилася – із початку 2022-го капіталізація ринку криптовалют обвалилася з $2,3 трлн до $800 млрд, за даними CoinMarketCap. Серію гучних банкрутств у листопаді продовжила біржа FTX – її клієнти недорахувалися $10 млрд.

Український криптообмінник Utorg залучив $5 млн від Dragonfly, TA Ventures і Hypra. Чому з першого раунду його оцінили під $50 млн /Фото 2

З початку 2022-го капіталізація ринку криптовалют обвалилася з $2,3 трлн – до $800 млрд

Засновники Utorg планують обернути крах централізованої біржі собі на користь – значну частину залучених $5 млн спрямують на розробку децентралізованого додатка. «Користувач буде продовжувати володіти своєю криптою», – каже Стольберг. Utorg має допомагати з розрахунками – більше деталей майбутнього продукту засновники не розкривають.

Паралельно Utorg готується до прогнозованого закручування гайок і посилення регуляції. На додачу до криптоліцензій в Естонії та Литві й дозволу на роботу в США стартап готується отримати ліцензію провайдера послуг з обміну цифрових активів в Канаді, ОАЕ, Великій Британії, Сінгапурі, Таїланді.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні