Віцепрезидент інвестиційної компанії BlackRock Філіпп Гільдебранд /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Фонд розвитку України зареєструють у Люксембурзі. BlackRock розраховує залучити $15 млрд від інвесторів на відбудову

Віцепрезидент інвестиційної компанії BlackRock Філіпп Гільдебранд Фото Getty Images

Фонд розвитку України (UDF), найімовірніше, буде зареєстрований у Люксембурзі, повідомив Bloomberg Філіпп Гільдебранд, віцепрезидент інвестиційної компанії BlackRock. За його словами, інвестори планують виділити $15 млрд на відновлення України.

Ключові факти

  • Програма для приватних інвесторів із відновлення України спрямована на надання фінансування у розмірі $15 млрд за підтримки державних органів та ринків капіталу.
  • За словами Гільдебранда, Фонд розвитку України знаходиться на шляху до отримання не менше $500 млн від країн, банків розвитку та інших постачальників грантів, а також $2 млрд від приватних інвесторів.
  • Він додав, що фонд міг би обʼєднати консорціум акціонерів та боргових інвесторів, які могли б профінансувати відновлювальні роботи в Україні на щонайменше $15 млрд.
  • Гільдебранд заявив, що Фонд розвитку, найімовірніше, буде зареєстрований у Люксембурзі з інвестиційним комітетом, а також аналітиками та дослідниками. Мета полягає в тому, щоб створити один з найбільших в історії державно-приватних проєктів співробітництва, подібний до німецького KfW, створеного після Другої світової війни, сказав він.
  • Пріоритетними напрямками для фонду стануть ключові галузі сільського господарства, виробництва, інфраструктури та енергетики. На даний момент обрано близько 20 проєктів із 200, які проходили оцінку.

Контекст

У вересні 2022 року стало відомо, що інвесткомпанія BlackRock надаватиме безоплатні консультації українському уряду. Вони стосуватимуться створення Фонду відновлення для підтримки української економіки. Австралійський мільярдер Ендрю Форрест, засновник компанії Fortescue, пообіцяв інвестувати 740 млн австралійських доларів ($500 млн) у Фонд відновлення України під управлінням BlackRock.

У червні 2023 року уряд України та BlackRock представили Фонд розвитку України (UDF) в рамках Конференції з відновлення України, яка відбулася в Лондоні. UDF планують запустити після війни, він має охопити потенційний ринок інвестицій у $50 млрд. Фонд доповнить роботу інших міжнародних інституцій, збільшивши кількість якісних інвестиційних можливостей для участі приватного капіталу у відновленні України. 

Передбачається, що UDF розвиватиметься як самостійна організація та керуватиметься відповідно до глобальних стандартів управління фінансами й ризиками. Фонд підтримуватиме відносини з урядами України та інших країн. Установа підтримуватиме модернізацію України та перетворення її на привабливе місце для міжнародних інвестицій.

Загальна вартість відбудови та відновлення в Україні станом на 31 грудня 2023 року становить $486 млрд протягом наступного десятиліття, згідно із даними Уряду України, групи Світового банку, Єврокомісії та ООН. За оцінками української влади, лише у 2024 році країні знадобиться близько $15 млрд для невідкладних пріоритетних заходів з відбудови та відновлення. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні