Категорія
Новини
Дата

Ринок на $50 млрд. Уряд України та BlackRock озвучили подробиці створення Фонду розвитку

Уряд України та найбільша в світі інвесткомпанія BlackRock представили Фонд розвитку України (UDF) в рамках Конференції з відновлення України, яка відбудеться в Лондоні, повідомляє Міністерство економіки. UDF планують запустити після війни, він має охопити потенційний ринок інвестицій у $50 млрд.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Фонд розвитку України зосередиться на пʼяти ключових секторах української економіки (енергетика, інфраструктура, сільське господарство, виробництво та інформаційні технології), охоплюючи потенційний ринок інвестицій у розмірі понад $50 млрд для приватного капіталу, на який націлений Фонд та інші установи, які інвестують в Україну.
  • UDF розроблено як національну установу з фінансування розвитку, яку спонсорує Міністерство економіки. 
  • Фонд доповнить роботу інших міжнародних інституцій, збільшивши кількість якісних інвестиційних можливостей для участі приватного капіталу у відновленні України. 
  • Консультативна група BlackRock із фінансових ринків консультує Мінекономіки на безоплатній основі.
  • Наразі ведуться підготовчі роботи, вони орієнтовані на швидкий запуск Фонду після припинення бойових дій.
  • Передбачається, що UDF розвиватиметься як самостійна організація та керуватиметься відповідно до глобальних стандартів управління фінансами й ризиками. Фонд підтримуватиме відносини з урядами України та інших країн.
  • Установа підтримуватиме модернізацію України та перетворення її на привабливе місце для міжнародних інвестицій.

Контекст

У вересні 2022 року стало відомо, що інвесткомпанія BlackRock надаватиме безоплатні консультації українському уряду. Вони стосуватимуться створення Фонду відновлення для підтримки української економіки. Австралійський мільярдер Ендрю Форрест, засновник компанії Fortescue, пообіцяв інвестувати 740 млн австралійських доларів ($500 млн) у Фонд відновлення України під управлінням BlackRock.

3 січня премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду повідомив, що збитки, завдані Україні внаслідок війни, перевищують $700 млрд. У лютому Шмигаль повідомив в інтервʼю Forbes, що в України наразі є понад 150 млрд грн, які ринок може освоїти для відновлення житла та критичної інфраструктури. У межах програми швидкого відновлення пріоритетними є відновлення енергомереж, розмінування, відбудова житла й критичної інфраструктури, а також програми підтримки бізнесу.

У березні Світовий банк збільшив оцінку потреб України на відновлення та реконструкцію до $411 млрд. Ця цифра у 2,6 раза перевищує очікуваний ВВП України у 2022 році.

За даними обласних військових адміністрацій, на початок травня цього року зруйновано або пошкоджено майже 18 500 багатоповерхових житлових будинків і понад 142 000 приватних садиб.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні