Гроші на роботів від співвласника АТБ, тиск на Полякова, український додаток - третій в США. Що було зі стартапами цього тижня /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Гроші на роботів від співвласника АТБ, тиск на Полякова, український додаток - третій в США. Що було зі стартапами цього тижня

3 хв читання

Getty Images

Українські тех-компанії вирішили не чекати Нового року, щоб заявити про гучні новини. Цього тижня фонд TA Ventures почав інвестувати у нові напрями, Макс Поляков погодився продати частку у Firefly на вимогу уряду США, а «Епіцентр» уклав угоду зі стартапом, який допоможе продавати меблі в доповненій реальності. Що ще змінилося за тиждень

Український фонд стартапів шукає команду для поїздки на Startup Grind Global. Це 12-а глобальна конференція підприємців та інвесторів у Кремнієвій долині. Обрані стартапи отримають ваучер на $8000, щоб покрити усі витрати на поїздку. Під час конференції 28 лютого-2 березня українці зможуть показати свій продукт відомим венчурним фондам – Sequoia Capital, Y Combinator, Andreessen Horowitz. Долучитися до української делегації можуть лише ті стартапи, які вже мають готовий продукт, перевірену бізнес-модель та хоча б один зовнішній інвестиційний раунд. Заявку на участь можна подати до 5 січня.

Український додаток Headway – третій в App Store у США. У грудні стартап Headway, що продає книжкові конспекти, став третім найпопулярнішим в американському App Store в категорії «Освіта». Попереду нього лише додаток для вивчення мов Duolingo та гра у метавсесвіті Toca Life World. Український Headway, що входить до міжнародного ІТ-холдингу Genesis, змагався за першість з понад 500 000 додатків у категорії «Освіта». Headway продає підписку на стислі перекази літератури з бізнесу й саморозвитку. За два з половиною роки додаток завантажили 7 млн разів.

Матеріали по темі

Стартап ARBrowser допоможе Епіцентру продавати меблі у доповненій реальності. Компанія «Епіцентр К» підписала угоду з українсько-американським стартапом ARBrowser, що розробляє AR-технології. У 2022 році відвідувачі Епіцентру зможуть подивитися, як виглядатимуть меблі у їхній кімнаті, відсканувавши QR-код на меблях. Також на сайті магазину зʼявиться функція, яка допоможе покупцям переглядати меблі з різних боків та змінювати їх колір. «Епіцентр К» стане першим в Україні інтернет-магазином, який використає AR для продажу меблів, каже в. о. директора напряму «Меблі» Олександр Лукʼянченко.

Британський Koto змінив назву і дизайн – тепер більше нагадує monobank. Фінтех-стартап Koto, який засновники Monobank запустили рік тому у Лондоні, провів ребрендинг – тепер він називається The Credit Thing. Спочатку Koto хотів повністю відрізнятися від класичних банків, але не всі користувачі сприйняли таку стратегію, розповідає засновник банку Михайлои Рогальський в інтервʼю виданню Highload. Тепер модель Koto більше схожа на те, що робить monobank – користувачі можуть оформити кредитну картку з грейс-періодом і процентною ставкою після цього періоду.

Максим Поляков змушений продати свою частку в космічній компанії Firefly. Причина: американський уряд непокоїться, що залученість українця та його компанії Noosphere Venture у ракетний бізнес США загрожує національній безпеці країни. Вже не вперше Поляков стикається з такою недовірою – у травні цього року він продав понад 30% акцій, щоб розмити частку в бізнесі. Поляков поки що не коментує ситуацію. Наближена до нього особа сказала Forbes, що для нього продаж акцій – не про гроші: «Там поки що одні емоції».

Матеріали по темі

Український стартап Deus Robots залучив $5 млн інвестицій. Він хоче розширити команду з 25 до 80 людей, вийти на міжнародні ринки та запустити серійне виробництва – до 400 роботів на місяць. Інвестиції стартапу дала компанія BGV Trident Capital, яку заснували підприємець Ілля Пономарьов і Геннадій Буткевич, співвласник АТБ. Зараз у портфоліо Deus Robots – три види роботів: для сортування товарів вагою до 30 кг, для перевезення стелажів до 300 кг і вантажний робот для перевезення палет.

Матеріали по темі

Венчурний фонд TA Ventures розширюється з $50 млн до $75 млн. Фонд хоче інвестувати в нові напрями: блокчейн, метавсесвіт та Web3 – інтернет нового покоління. Відповідати за ці інвестиції буде партнер фонду Олег Малєнков. Стратегія фонду не змінюється: інвестиції на ранніх стадіях, фокус на команду, співінвестування з клубом ангелів ICLUB VC та вихід на глобальні ринки. Фонд продовжить інвестувати у цифрове здоров’я, транспортні технології, корпоративне програмне забезпечення та direct-to-consumer бренди.

Матеріали по темі
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні