Гроші на роботів від співвласника АТБ, тиск на Полякова, український додаток - третій в США. Що було зі стартапами цього тижня /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Гроші на роботів від співвласника АТБ, тиск на Полякова, український додаток - третій в США. Що було зі стартапами цього тижня

Getty Images

Українські тех-компанії вирішили не чекати Нового року, щоб заявити про гучні новини. Цього тижня фонд TA Ventures почав інвестувати у нові напрями, Макс Поляков погодився продати частку у Firefly на вимогу уряду США, а «Епіцентр» уклав угоду зі стартапом, який допоможе продавати меблі в доповненій реальності. Що ще змінилося за тиждень

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Український фонд стартапів шукає команду для поїздки на Startup Grind Global. Це 12-а глобальна конференція підприємців та інвесторів у Кремнієвій долині. Обрані стартапи отримають ваучер на $8000, щоб покрити усі витрати на поїздку. Під час конференції 28 лютого-2 березня українці зможуть показати свій продукт відомим венчурним фондам – Sequoia Capital, Y Combinator, Andreessen Horowitz. Долучитися до української делегації можуть лише ті стартапи, які вже мають готовий продукт, перевірену бізнес-модель та хоча б один зовнішній інвестиційний раунд. Заявку на участь можна подати до 5 січня.

Український додаток Headway – третій в App Store у США. У грудні стартап Headway, що продає книжкові конспекти, став третім найпопулярнішим в американському App Store в категорії «Освіта». Попереду нього лише додаток для вивчення мов Duolingo та гра у метавсесвіті Toca Life World. Український Headway, що входить до міжнародного ІТ-холдингу Genesis, змагався за першість з понад 500 000 додатків у категорії «Освіта». Headway продає підписку на стислі перекази літератури з бізнесу й саморозвитку. За два з половиною роки додаток завантажили 7 млн разів.

Матеріали по темі

Стартап ARBrowser допоможе Епіцентру продавати меблі у доповненій реальності. Компанія «Епіцентр К» підписала угоду з українсько-американським стартапом ARBrowser, що розробляє AR-технології. У 2022 році відвідувачі Епіцентру зможуть подивитися, як виглядатимуть меблі у їхній кімнаті, відсканувавши QR-код на меблях. Також на сайті магазину зʼявиться функція, яка допоможе покупцям переглядати меблі з різних боків та змінювати їх колір. «Епіцентр К» стане першим в Україні інтернет-магазином, який використає AR для продажу меблів, каже в. о. директора напряму «Меблі» Олександр Лукʼянченко.

Британський Koto змінив назву і дизайн – тепер більше нагадує monobank. Фінтех-стартап Koto, який засновники Monobank запустили рік тому у Лондоні, провів ребрендинг – тепер він називається The Credit Thing. Спочатку Koto хотів повністю відрізнятися від класичних банків, але не всі користувачі сприйняли таку стратегію, розповідає засновник банку Михайлои Рогальський в інтервʼю виданню Highload. Тепер модель Koto більше схожа на те, що робить monobank – користувачі можуть оформити кредитну картку з грейс-періодом і процентною ставкою після цього періоду.

Максим Поляков змушений продати свою частку в космічній компанії Firefly. Причина: американський уряд непокоїться, що залученість українця та його компанії Noosphere Venture у ракетний бізнес США загрожує національній безпеці країни. Вже не вперше Поляков стикається з такою недовірою – у травні цього року він продав понад 30% акцій, щоб розмити частку в бізнесі. Поляков поки що не коментує ситуацію. Наближена до нього особа сказала Forbes, що для нього продаж акцій – не про гроші: «Там поки що одні емоції».

Матеріали по темі

Український стартап Deus Robots залучив $5 млн інвестицій. Він хоче розширити команду з 25 до 80 людей, вийти на міжнародні ринки та запустити серійне виробництва – до 400 роботів на місяць. Інвестиції стартапу дала компанія BGV Trident Capital, яку заснували підприємець Ілля Пономарьов і Геннадій Буткевич, співвласник АТБ. Зараз у портфоліо Deus Robots – три види роботів: для сортування товарів вагою до 30 кг, для перевезення стелажів до 300 кг і вантажний робот для перевезення палет.

Матеріали по темі

Венчурний фонд TA Ventures розширюється з $50 млн до $75 млн. Фонд хоче інвестувати в нові напрями: блокчейн, метавсесвіт та Web3 – інтернет нового покоління. Відповідати за ці інвестиції буде партнер фонду Олег Малєнков. Стратегія фонду не змінюється: інвестиції на ранніх стадіях, фокус на команду, співінвестування з клубом ангелів ICLUB VC та вихід на глобальні ринки. Фонд продовжить інвестувати у цифрове здоров’я, транспортні технології, корпоративне програмне забезпечення та direct-to-consumer бренди.

Матеріали по темі
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні