Категорія
Новини
Дата

Forbes дізнався про відшкодування Parimatch 1 млрд грн несплачених податків

1 хв читання

Компанія Parimatch відшкодувала до бюджету понад 1 млрд грн несплачених податків, повідомили два джерела Forbes Ukraine, знайомі з перебігом справи. Напередодні БЕБ відзвітувало про відповідну виплату одним з організаторів азартних ігор, не вказуючи назву.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • За версією слідства, службові особи компанії – оператора азартних ігор у період з 2021 по 2023 роки нібито умисно ухилились від сплати податків в особливо великих розмірах.
  • Після проведення комплексу слідчих дій, оператор вирішив відшкодувати завдані державі збитки та перерахував до бюджету – 1,07 млрд грн, сказано у повідомленні БЕБ.
  • Під час досудового розслідування кримінального провадження детективи оголосили підозру керівнику підприємства.
  • Прокурори Офісу Генерального прокурора скерували до суду клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку зі сплатою податків, зборів (обов’язкових платежів), а також відшкодуванням шкоди, завданої державі їхньою несвоєчасною сплатою. 

Контекст

10 березня 2023-го президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій проти 120 фізичних і 287 юридичних осіб, повʼязаних із гральним бізнесом. До списку потрапив український букмекер Parimatch. 12 березня «Паріматч» припинила операційну діяльність: платформа для клієнтів недоступна, сайт найбільшого букмекера України pm.ua заблоковано.

У травні минулого року детективи БЕБ арештували рахунки трьох юросіб, які підконтрольні відомій букмекерській компанії. Загалом арештовано понад 166 млн грн. Слідство заявляло, що незаконна діяльність цих компаній призвела до ухилення від сплати податків майже на 1 млрд грн. Слідство не називало букмекерську компанію. Проте інформація, наведена БЕБ, свідчить про те, що, найімовірніше, це може бути найбільший підсанкційний букмекер «Паріматч».

Тоді БЕБ заявило, що компанія-ліцензіат, провадила букмекерську діяльність в інтернеті через підконтрольні дзеркальні вебсайти-двійники, які діяли без ліцензії. А ігрові акаунти поповнювалися готівкою через мережу терміналів. 

Компанія нібито використовувала міскодинг – підміну призначення платежу в банківській еквайринговій мережі. Далі кошти з перевищенням ліміту обороту зараховували на рахунки низки юросіб, які перебувають на спрощеній системі оподаткування та не зареєстровані платниками ПДВ. Виплати виграшів відбувалися через підконтрольні фіктивні компанії. Зазначалось, що ТОВ та букмекерська компанія не сплачували податок на прибуток, ПДФО та військовий збір.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд