Залишки Parimatch. Підсанкційний букмекер знайшов спосіб відновити свій IT-бізнес. Як GR8 Tech тихцем із Кіпру шукає клієнтів
Категорія
Інновації
Дата

Залишки Parimatch. Підсанкційний букмекер знайшов спосіб відновити свій IT-бізнес. Як GR8 Tech тихцем із Кіпру шукає клієнтів

Гемблінговий аутсорсер Gr8 Tech – технологічна частина глобального бізнесу підсанкційного букмекера Parimatch – втримався в топі найбільших IT-компаній України. Хоча й намагається не потрапляти в публічний простір. Як і де він працює

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

«Ризик звільнень є завжди», – обережно казав у інтерв’ю Forbes наприкінці березня CEO гемблінгової IT-компанії GR8 Tech Євген Бєлоусов. На той момент одна з найбільших технокомпаній України втратила до 70% доходу через українські санкції проти материнської компанії і водночас основного клієнта букмекера Parimatch.

П’ять місяців потому GR8 Tech втримався у рейтингу 50 найбільших IT-гравців України за версією DOU. Проте увійшов до трійки антилідерів за темпами скорочення команди. З початку 2023-го штат GR8 Tech зменшився на 57%, або ж на понад 800 спеціалістів, свідчать дані серпневого рейтингу. До санкцій, станом на лютий 2023-го, в компанії працювало понад 1500 людей.

На тлі санкцій проти українського бізнесу Parimatch GR8 Tech вийшов із податкового спецрежиму «Дія.City». Компанія втратила статус резидента ще 12 травня за власною ініціативою, підтвердила пресслужба Мінцифри. Принаймні один із рахунків української юрособи GR8 Tech на майже 164 млн грн арештований через кримінальне розслідування. То ситуація дійсно настільки апокаліптична?

Кого і де наймає GR8 Tech

GR8 Tech – технологічний напрямок холдингу Parimatch, що працює у індустрії iGaming. Простіше кажучи, розробляє софт та IT-сервіси для гемблінгових компаній. Спеціалізація GR8 Tech – програмне забезпечення для букмекерів. Воно дає можливість приймати до 30 000 ставок за секунду та безвідмовно на 99,9% витримувати пікові навантаження – рекламує продукт розробник на офіційному сайті.

У березні 2023-го менеджмент GR8 Tech терміново різав витрати і пропрацьовував сценарії порятунку після втрати основного замовника. Першорядні варіанти Бєлоусова – просити додаткових грошей у акціонерів або спробувати компенсувати втрати доходами від інших клієнтів.

На чому заробляє GR8 Tech

На весну 2023-го в портфоліо компанії було 19 клієнтів. 15 із них працювали під брендом Parimatch у Великій Британії, Казахстані, Нігерії, на Кіпрі й ще чотирьох країнах. Імена інших клієнтів менеджмент не розголошує. У списку партнерів на сайті компанії – розробник софту для грального бізнесу Playtech, Google, Amazon Web Services тощо.

«Parimatch Україна» генерувала 60–70% виторгу GR8 Tech, казав Бєлоусов, не розкриваючи конкретні цифри. Три чверті доходу припадали на зарплатний фонд.

«Наразі основний фокус нашої діяльності – в розвитку нашого бренду на світовому ринку і залученні нових клієнтів», – відповіла на запит Forbes комунікаційниця компанії GR8 Tech. Топменеджмент відмовляється від інтерв’ю, аргументуючи це тим, що з весни суттєвих змін у бізнесі не відбулося. Проте, схоже, що, принаймні, пік кризи пройдено – GR8 Tech розраховується зі співробітниками і продовжує найм.

«Із зарплатами все OK, нікому нічого не порізали», – каже знайомий із ситуацією співробітник компанії, що погодився поспілкуватися на умовах анонімності. Бонуси за добре виконану роботу виплачують, а от перегляд основної оплати заморожено на невизначений термін. «Цього року для розробників його точно не буде, можливо, буде для топменеджменту, про що ми навіть не дізнаємося», – каже співробітник.

На середину серпня у GR8 Tech відкрито вісім вакансій, свідчать дані DOU LinkedIn. Найсвіжіші датовані 16 серпня. Темпи найму співставні з українськими конкурентами з тієї ж галузі. Наприклад, PIN-UP.tech із 380 людьми на борту теж шукає вісьмох нових колег, Favbet Tech – п’ятьох, Cosmolot – трьох.

Проте на відміну від колег із iGaming GR8 Tech посилює не розробницькі команди, а менеджерські й бізнесові. Понад половина відкритих вакансій не технічні. Компанія наймає на віддалену роботу, а також у офіси в Києві, Празі та на Кіпрі.

Розробники здебільшого базуються в Європі – в Україні та запущеній на початку повномасштабного вторгнення Чехії, каже співробітник. «З Кіпром завжди більше слід асоціювати топменеджмент», – додає він. Мажоритарною власницею GR8 Tech залишається власниця Parimatch Катерина Білоруська, їй належить 79% української юрсоби ТОВ «ПМ Тек», свідчать дані YouControl. Водночас у відкритих реєстрах вказано, що Білоруська наразі має реєстрацію та громадянство Кіпру.

Мажоритарною власницею GR8 Tech залишається власниця Parimatch Катерина Білоруська

Мажоритарною власницею GR8 Tech залишається власниця Parimatch Катерина Білоруська

У кіпрському офісі в Лімасолі базується й новий топменеджер, якого відносно недавно було найнято, керівник відділу глобальних продажів Євген Кражан. Він приєднався до команди навесні 2023-го, свідчать дані з LinkedIn. У середині 2010-х Кражан був директором із розвитку в «Київстарі». У 2019-му очолив інший бізнес групи Veon – мобільного оператора Beeline, та вже за два роки потрапив у скандал. У лютому 2021-го Кражана арештували й відправили до СІЗО за начебто хабар топчиновнику Киргизстану в рамках великої кримінальної справи про продаж частот, повідомляли локальні медіа з посиланням на Генпрокуратуру країни. Визволяти його довелося українським дипломатам.

Останні місяці GR8 Tech активно просуває свій бренд на профільних конференціях. Найближчий виступ Бєлова про жорстку технологічну конкуренцію в iGaming запланований на SBC Summit Barcelona, що пройде наприкінці вересня.

Хронологія санкцій проти Parimatch в Україні

  • У ніч на 11 березня 2023 року на сайті Офісу президента з’явився указ, що вводить у дію санкції РНБО проти 120 фізичних і 287 юридичних осіб, повʼязаних із гральним бізнесом. У списку опинився й найбільший український букмекер Parimatch, і низка афільованих із ним юросіб. Юрособи GR8 Tech у списку немає.
  • Одразу після публікації рішення компанія обмежила функцію поповнення депозитів для користувачів.
  • 12 березня Parimatch заявила, що призупиняє свою діяльність, а також заблоковує сайт. Компанія зазначила, що буде очікувати додаткового аналізу й розгляду ситуації. У коментарі Forbes CEO Максим Ляшко повідомив, що компанія шукає способи оскаржити рішення. Ці спроби тривають і досі.
  • 13 березня Міністерство освіти та науки оголосило, що припиняє співпрацю з міжнародним благодійним фондом Parimatch. Тижнем раніше його перейменували з Parimatch Foundation на Kateryna Biloruska Foundation.
  • 14 березня Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ) випустила заяву про наміри анулювати ліцензію Parimatch та ще двох гемблінгових компаній із санкційного списку РНБО. Проте рішення затягнулося через відсутність кворуму.
  • В середині липня в українських медіа з’явилася низка розслідувань про появу гемблінгового оператора BuddуBet і його можливий зв’язок із Parimatch. У відповідь компанія опублікувала офіційну заяву про шахрайство та сайти-клони, які використовують айдентику відомого бренду.
  • 25 липня президент Володимир Зеленський відповів на петицію на захист Parimatch, що набрала понад 25 000 підписів. «Я звернувся до прем’єр-міністра України Шмигаля з пропозицією уважно опрацювати порушене в тексті петиції питання та за наявності підстав вжити необхідних заходів реагування», – йдеться в тексті відповіді.
  • 8 серпня КРАІЛ анулювала ліцензії українській ТОВ «Паріматч» та покерному оператору ТОВ «Покерматч.ЮА», який також належить Білоруській.

Чи вдалося Gr8Tech «відділитися» від материнської компанії

GR8 Tech розпочала процес «сепарації» від материнського бренду за кілька місяців до санкції РНБО проти української частини її бізнесу. У січні 2023-го компанія отримала нову назву замість звичної Parimatch Tech. У офіційному релізі GR8 Tech позиціонували як «міжнародного провайдера B2B з технологічним покриттям для гемблінгових бізнесів». Та до повного відділення, вочевидь, ще далеко.

Принаймні один рахунок української юрсоби GR8 Tech – ТОВ «ПМ Тек» – ще з квітня 2023-го арештовано рішенням Шевченківського районного суду Києва, свідчать судові документи.

Йдеться про арешт 163,9 млн GR8 Tech у АТ «Асвіо Банк» та рахунків ще двох компаній, що належать Білоруській, у рамках відкритого у вересні 2022-го досудового кримінального розслідування БЕБ. Воно триває за кількома статтями про економічні злочини, зокрема легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, ухилення від сплати податків тощо. На початку травня адвокат «ПМ Тек» намагався оскаржити арешт, проте суддя залишив останній в силі.

Українська юрособа – лише верхівка айсбергу, міжнародна структура «технологічної гілки» Parimatch інкорпорована на Кіпрі. Засновник «ПМ Тек» – кіпрська BTB Betlab Holdings LTD, якою, в свою чергу, володіє також кіпрська Ater -Tech Limited, свідчать виписки з реєстрів. У 2022-му замість неї значився інший власник – Reten Entertainment LTD. Остання компанія – фігурант розслідування видання РБК про «російський слід» у структурі власності Pаrimatch.

17 серпня історія отримала продовження. КРАІЛ звернулася РНБО та правоохоронних органів через спроби Pаrimatch обійти санкції, повідомляє РБК із посиланням на офіційну відповідь Комісії. Зокрема, йдеться про, ймовірно, пов’язані з підсанкційними юрособами сайти й «дзеркала» для гемблінгових сервісів та появу нового букмекера BuddyBet. Він через зареєстровану на Кюрасао компанію Winever повʼязаний із Pаrimatch, цитує Комісію видання.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні