Категорія
Новини
Дата

Франція, Іспанія та Португалія домовилися про будівництво газопроводу BarMar. Воно триватиме чотири-пʼять років

Іспанія, Португалія та Франція збудують морський трубопровід для транспортування водню та газу між Барселоною та Марселем під назвою BarMar. Проєкт має замінити плани щодо продовження так званого трубопроводу MidCat через Піренеї, проти якого виступила Франція, пише Reuters.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Маршрут, який дістав назву BarMar, переважно використовуватиметься для перекачування зеленого водню та інших відновлюваних газів, але також дасть змогу тимчасово транспортувати «обмежену кількість» природного газу, щоб допомогти помʼякшити енергетичну кризу в Європі, заявив премʼєр-міністр Португалії Антоніо Кошта.
  • Європа щосили намагається забезпечити альтернативні постачання енергії перед тиском з боку Росії, яка поступово скорочує потоки газу після того, як Захід ввів санкції у відповідь на її вторгнення в Україну.
  • Трубопровід «є відповіддю на заклики наших європейських партнерів до солідарності перед шантажем Путіна», заявив премʼєр-міністр Іспанії Педро Санчес.
  • Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що «вкрай важливо, щоб Європа залишалася єдиною».
  • BarMar вирішує конфлікт між Іспанією та Португалією, які хотіли розширити трубопровід MidCat, щоб продавати газ до Центральної Європи, та Францією, яка стверджувала, що будівництво трубопроводу забере надто багато часу, щоб розвʼязати короткострокові проблеми з постачанням.
  • Відповідно до спільної заяви, Іспанія та Франція також домовилися прискорити зʼєднання електроенергії через Біскайську затоку, а також визначити й опрацювати інші зʼєднання між двома національними мережами.
  • Лідери трьох країн домовилися знову зустрітися в Аліканте, Іспанія, 9 грудня, щоб визначити терміни будівництва та способи його фінансування.
  • За словами міністерки енергетики Іспанії Терези ​​Рібери, будівництво морського трубопроводу між Барселоною та Марселем забере від чотирьох до пʼяти років.
  • Рібера також повідомила, що Іспанія зараз розглядає можливість створення нового морського судноплавного сполучення між Барселоною та італійським портом Ліворно для транспортування скрапленого природного газу.

Контекст

Росія скоротила постачання газу до Європи після того, як Захід підтримав Україну і ввів санкції проти Москви за вторгнення, внаслідок цього країни змушені шукати альтернативні джерела постачання.

Наразі Європейська комісія запропонувала надзвичайні заходи ЄС, зокрема збори за непередбачений прибуток з енергетичних компаній та скорочення споживання електроенергії.

У вересні ЄС запропонував пакет екстрених заходів для боротьби зі зростанням цін на енергоносії, але виключив обмеження цін на газ. Уже тоді ця ідея розділила 27 країн-членів блоку.

Сьогодні лідери країн ЄС на саміті в Брюсселі погодилися прискорити зусилля щодо зниження попиту на енергію. Серед конкретних рішень запропоновано запровадити «динамічну» межу ціни на газ. 

З початку повномасштабної війни РФ проти України ЄС вдалося замістити дві третіх поставок газу з Росії, заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні