Категорія
Новини
Дата

«ГарПок» пішов судом на «Енергоатом». Forbes дізнався деталі позову на 32,5 млрд грн

Держкомпанія «Енергоатом» отримала позов на рекордну суму – 32,5 млрд грн. Позивається до оператора українських АЕС інша держкомпанія – «Гарантований покупець» («ГарПок»). Без грошей «Енергоатома» «ГарПок» заборгував місцевим постачальникам електроенергії, йдеться у матеріалі Forbes

Інвестувати? Почекати? Продавати? Війна змінює все, крім обов’язку лідера приймати виважені рішення. Вже 30 травня 40+ спікерів поділяться досвідом на Першій щорічній конференції про фінанси, інвестиції та економічне зростання. Купуйте квиток за посиланням.

Ключові факти

  • «ГарПок» «балансує» фінанси енергосистеми, перерозподіляючи мільярди гривень: від компенсації низьких тарифів на електрику для населення до виплат за зеленими тарифами. 
  • Дефіцит коштів на ринку електроенергії стрімко наростав із початку цього року. В червні боргове коло замкнулося судовим позовом до «Енергоатома», йдеться у матеріалі.
  • 19 червня «ГарПок» звернулася до суду з позовом на 32,5 млрд грн. З цієї суми борг за послуги в межах обовʼязків державної генеруючої компанії з березня 2022-го до квітня 2023-го – 19 млрд грн, решта – пеня, 3% річних та інфляційні втрати.
  • «ГарПок» неодноразово зверталася до уряду з пропозиціями профінансувати частину компенсацій, зокрема з держбюджету, що знизило б навантаження на «Енергоатом», йдеться в письмовій відповіді пресслужби «ГарПока» на запит Forbes. Пресслужба «Енергоатома» відмовилася від коментарів для цього тексту через завантаженість керівництва.
  • З подібними пропозиціями до уряду зверталася також НКРЕКП. «На жаль, досі не прийняті рішення, що дали б можливість стабілізувати економіку виконання спецобовʼязків для населення», – йдеться в повідомленні пресслужби «ГарПока».
  • За підсумками 2022 року «Енергоатом» отримав чистий збиток 6,8 млрд грн, за даними YouControl. «Енергоатом» не має ресурсів виконувати покладені на нього обов’язки, тому і не платить», – каже Олександр Харченко, директор Центру досліджень енергетики.
  • Борги «Енергоатома», за його словами, створили замкнуте коло неплатежів на ринку електроенергії: «ГарПок» без грошей «Енергоатома» заборгував місцевим постачальникам електроенергії, постачальники – обленерго, ті – оператору енергосистеми «Укренерго», оператор – «ГарПоку».

Контекст

Судовий позов і будь-яке рішення суду не може розвʼязати суті проблеми – відсутність грошей у «Енергоатома» (й інших учасників ринку). «Ефективного виходу із поточної ситуації без значних змін немає, – впевнений Харченко. – Системне рішення – реформа енергетичного сектору з введенням ринкових цін на електроенергію для населення». На його думку, зараз будуть спроби знайти тимчасові рішення, але це не спрацює в довгу. Більше про це читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні