Категорія
Новини
Дата

«ГарПок» пішов судом на «Енергоатом». Forbes дізнався деталі позову на 32,5 млрд грн

1 хв читання

Держкомпанія «Енергоатом» отримала позов на рекордну суму – 32,5 млрд грн. Позивається до оператора українських АЕС інша держкомпанія – «Гарантований покупець» («ГарПок»). Без грошей «Енергоатома» «ГарПок» заборгував місцевим постачальникам електроенергії, йдеться у матеріалі Forbes

Ключові факти

  • «ГарПок» «балансує» фінанси енергосистеми, перерозподіляючи мільярди гривень: від компенсації низьких тарифів на електрику для населення до виплат за зеленими тарифами. 
  • Дефіцит коштів на ринку електроенергії стрімко наростав із початку цього року. В червні боргове коло замкнулося судовим позовом до «Енергоатома», йдеться у матеріалі.
  • 19 червня «ГарПок» звернулася до суду з позовом на 32,5 млрд грн. З цієї суми борг за послуги в межах обовʼязків державної генеруючої компанії з березня 2022-го до квітня 2023-го – 19 млрд грн, решта – пеня, 3% річних та інфляційні втрати.
  • «ГарПок» неодноразово зверталася до уряду з пропозиціями профінансувати частину компенсацій, зокрема з держбюджету, що знизило б навантаження на «Енергоатом», йдеться в письмовій відповіді пресслужби «ГарПока» на запит Forbes. Пресслужба «Енергоатома» відмовилася від коментарів для цього тексту через завантаженість керівництва.
  • З подібними пропозиціями до уряду зверталася також НКРЕКП. «На жаль, досі не прийняті рішення, що дали б можливість стабілізувати економіку виконання спецобовʼязків для населення», – йдеться в повідомленні пресслужби «ГарПока».
  • За підсумками 2022 року «Енергоатом» отримав чистий збиток 6,8 млрд грн, за даними YouControl. «Енергоатом» не має ресурсів виконувати покладені на нього обов’язки, тому і не платить», – каже Олександр Харченко, директор Центру досліджень енергетики.
  • Борги «Енергоатома», за його словами, створили замкнуте коло неплатежів на ринку електроенергії: «ГарПок» без грошей «Енергоатома» заборгував місцевим постачальникам електроенергії, постачальники – обленерго, ті – оператору енергосистеми «Укренерго», оператор – «ГарПоку».

Контекст

Судовий позов і будь-яке рішення суду не може розвʼязати суті проблеми – відсутність грошей у «Енергоатома» (й інших учасників ринку). «Ефективного виходу із поточної ситуації без значних змін немає, – впевнений Харченко. – Системне рішення – реформа енергетичного сектору з введенням ринкових цін на електроенергію для населення». На його думку, зараз будуть спроби знайти тимчасові рішення, але це не спрацює в довгу. Більше про це читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні