Інвестиції у OpenAI зросли до $11,3 млрд. Чому це важливо для молодої та хайпової ШІ-галузі /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Інвестиції у OpenAI зросли до $11,3 млрд. Чому це важливо для молодої та хайпової ШІ-галузі

2 хв читання

Getty Images

Венчурні компанії, у тому числі Tiger Global, Sequoia Capital, Andreessen Horowitz, Thrive, K2 Global і Founders Fund, вклали понад $300 млн у стартап OpenAI, згідно з документами, з якими ознайомився TechCrunch. Оцінка проєкту знаходиться на рівні $27–29 млрд.

Ключові факти

  • В OpenAI поки що відмовилися коментувати тендерну пропозицію, яка є окремою від інвестицій Microsoft, закритих у січні.
  • У той час як інвестиції Microsoft мають сильну стратегічну спрямованість (технічний гігант працює над інтеграцією технології OpenAI до низки областей свого бізнесу), венчурні компанії виступають як фінансова підтримка.
  • Видання зазначає, що, ймовірно, гроші вже було переведено, а оприлюднити інформацію про інвестиції мали цього тижня.
  • За словами джерела, зовнішнім інвесторам зараз належить понад 30% OpenAI.
  • У результаті продажу акцій компанія залучила безліч інвесторів від давніх прихильників OpenAI – Tiger Global Management, Andreessen Horowitz та Sequoia Capital – до новачків Thrive Capital та K2 Global.
  • За даними Сrunchbase, загальна сума інвестицій у OpenAI становить $11,3 млрд. Він продовжує домінувати в розмовах про технологічні стартапи, забезпечивши третину всього фінансування в січні. Багато в чому це сталося через те, що OpenAI отримала $10 млрд від Microsoft.
  • OpenAI досі активно укладає угоди, що є ознакою того, що галас навколо генеративного ШІ не стихне найближчим часом.
  • Загалом стартапи в області ШІ залучили понад $18 млрд менш ніж за пів року і перебувають на шляху до того, щоб перевершити показник у $41 млрд, які вони залучили торік.

Контекст

Наприкінці листопада 2022 року OpenAI – американська лабораторія ШІ, серед співвласників якої Ілон Маск, представила свою розробку ChatGPT на базі просунутої нейромережевої моделі GPT-3.5. Мовна модель на базі ШІ може відповідати на запитання, допомагати зі складанням листів, есе та написанням коду. 

Уже за тиждень ChatGPT мав понад 1 млн користувачів. І в OpenAI планують лише нарощувати темп – у 2023 році в компанії очікують до $200 млн доходу, а вже за рік – $1 млрд.

У середині березня компанія Open AI представила четверту версію своєї мовної моделі ChatGPT. Після цього постійно стає відомо про нові аналогічні сервіси: Baidu презентувала аналог ChatGPT – чат-бот Ernie, в Google стало відомо про створення нової ШІ-моделі замість невдалого Bard.

Наприкінці квітня ОpenAI повідомила, що планує запровадити новий рівень підписки, адаптований до потреб корпоративних клієнтів, пише TechCrunch. ChatGPT Business стане доступним протягом найближчих місяців.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні