Категорія
Новини
Дата

Генсек ООН Гутерреш надіслав Лаврову пропозиції щодо повернення РФ до «зернової угоди». Bild дізнався подробиці

Генсек ООН Антоніу Гутерреш запропонував голові російського МЗС Сергію Лаврову угоду, яка покликана повернути РФ до «зернової угоди». Про це пише Bild із посиланням на секретний лист Гутерреша. Пропозиції генсека ООН складаються з чотирьох пунктів.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У листі генсек ООН пропонує «чотири конкретні наріжні камені угоди між Секретаріатом ООН і Російською Федерацією», яка має «призвести до відновлення Чорноморської ініціативи». Пропозиції генсека ООН складаються з чотирьох пунктів, йдеться у матеріалі.
  • Перше. Скасування санкцій проти «Російського аграрного банку». Зокрема, для обходу санкцій генсек ООН пропонує заснувати дочірню компанію підсанкційного банку під назвою RSHB Capital SA. Йдеться про підключення цієї установи до SWIFT.
  • Друге. Страхування російських кораблів від українських атак в Азовському та Чорному морях. Гутерреш пропонує не лише «страхування вантажів для російського експорту продовольства та добрив», але й страхування «Каско та P&I».
  • Третє. Допомога ООН в поверненні заморожених російських активів в ЄС. Йдеться про активи російських компаній з виробництва добрив у ЄС. Гутерреш просить Лаврова «надати список конкретних рахунків або активів» і що «російські компанії повинні звернутися до відповідних національних органів ЄС для відповідних винятків».
  • Четверте. Надання доступу російським суднам, які перевозять продукти харчування та добрива, до портів ЄС «через швидкі портові дозволи». Гутерреш заявив, що представники ООН вже «обговорили це з Єврокомісією та обраними портовими адміністраціями (Німеччина, Бельгія, Іспанія, Нідерланди)»
  • За інформацією Bild, керівництво РФ зараз вивчає пропозиції ООН і поки що не погодилося на них, оскільки в Кремлі вважають пропозиції «занадто гарними, щоб бути правдою» і сумніваються в «технічній здійсненності» оголошених послаблень.
  • За словами високопоставленого українського урядовця, Україна «за жодних обставин» не повернеться до зернової угоди з Росією за цих умов.

Контекст

22 липня минулого року в Стамбулі було укладено угоду під назвою «Ініціатива щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів». Її підписали Україна, Туреччина та ООН. Дзеркальний документ підписали представники Туреччини, ООН і Росії. 

Дію ініціативи продовжували у листопаді 2022 року на 120 днів, до березня, потім ще двічі – на два місяці.

17 липня цього року РФ направила Туреччині, Україні й ООН свої заперечення щодо продовження «зернової угоди» та відмовилася її продовжувати. Міноборони країни-агресора заявило, що через вихід Росії з «зернової угоди» з 20 липня всі судна, які прямують в акваторії Чорного моря в українські порти, розглядатимуться як потенційні перевізники вантажів військового призначення.

19 липня, після виходу РФ із «зернової угоди», президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС працюватиме над забезпеченням продовольчої безпеки «всіма наявними способами», такими як «коридори солідарності» на кордонах з Україною.

Після виходу з угоди Росія неодноразово атакувала українські порти та зернові склади.

4 вересня президент країни-агресорки Путін заявив, що РФ повернеться до «зернової угоди» після зняття обмежень на експорт російської агропродукції.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні