Категорія
Новини
Дата

Голод і зростання міграції. В ООН попередили про наслідки блокування портів України

2 хв читання

Блокування українських портів – це «оголошення війни» світовій продовольчій безпеці, вважає директор Всесвітньої продовольчої програми ООН Девід Біслі. Зростання голодуючих призводить до зростання міграції, сказав він під час панельної дискусії на Всесвітньому економічному форумі у Давосі.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Блокування експорту продовольства через українські порти призведе до голоду та зростання міграції до Європи, заявив Біслі. 
  • «Нездатність відкрити порти України – це оголошення війни глобальної продовольчої безпеки», – зазначив він.
  • Звертаючись до лідерів європейських країн, Біслі попередив: «Вам потрібно турбуватися не лише про те, що відбувається на сході, а й на півдні від вас. Зростання кількості голодуючих на 1% призводить до 2% зростання міграції».
  • Біслі також закликав мільярдерів «підтиснути» перед зростаючими загрозами для продовольчої безпеки у всьому світі. За його словами, наразі є обнадійливі ознаки в тому, що в роботу включаються такі титани, як глава Tesla та SpaceX Ілон Маск, засновник і глава Amazon Джефф Безос. 
  • Біслі виступив у контексті обміну репліками з Маском у соцмережах ще у 2021 році, коли гендиректор Tesla попросив показати, як пожертвування у розмірі $6 млрд, про яке просило агентство ООН, може вирішити проблему голоду в світі.
  • З того часу, як заявив Біслі журналістам Associated Press у Давосі, «Маск вклав $6 млрд у фонд. Але всі думали, що вони дістануться нам, а ми поки що нічого з цього не отримали. Тож я ще сподіваюся».

Контекст

Україна пропонує створити організацію країн – експортерів продовольства, заявив президент Володимир Зеленський у зверненні на ВЕФ у Давосі. За його словами, голод треба зупиняти тільки превентивно.

Війна в Україні вже вплинула на близько 25% світової торгівлі зерновими та призвела до зростання світових цін та зниження доступу до продуктів харчування в країнах – імпортерах України та РФ, зокрема пшениці та соняшникової олії, написав перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький у блозі на Forbes

Висоцький зазначає, що у вирішенні ситуації зацікавлений весь світ, оскільки постачання пшениці з України – це понад 10% річного споживання пшениці для 15 країн світу. Для прикладу, це 28% потреб Індонезії, 21% – Бангладеш, а Єгипет імпортує майже 80% своєї пшениці з РФ та України.

Наслідки війни мають глобальний і системний характер, у тому числі через те, що 36 країн розраховують на постачання з України та РФ пшениці, йдеться в доповіді «Глобальний вплив війни в Україні на продовольчу, енергетичну та фінансову системи», яку представив генсек ООН Антоніу Гутерреш. За його словами, «нинішній шторм» загрожує зруйнувати економіку багатьох країн.

В ООН попереджали, що якщо РФ не розблокує порти України, це спровокує глобальну продовольчу катастрофу, наслідком якої стануть голод, масова міграція та політична нестабільність у світі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд