Фото: Google
Категорія
Новини
Дата

Google презентував нову мовну модель штучного інтелекту PaLM 2

Фото: Google

Google оголосила про запуск PaLM 2, своєї новітньої великої мовної моделі (LLM), яка працюватиме з оновленим чат-інструментом Google Bard, конкурентом ChatGPT від OpenAI, і служитиме базовою моделлю для більшості нових функцій штучного інтелекту, пише The Verge.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Як зазначив старший науковий директор Google Слава Петров, PaLM 2 набагато краще справляється з низкою текстових завдань, включаючи міркування, кодування та переклад. «Він значно покращений порівняно з PaLM 1, про який оголошено у квітні 2022 року», – сказав Петров.

  • PaLM 2 здатний розуміти ідіоми різними мовами. У документі, що описує можливості PaLM 2, інженери Google заявили, що рівень володіння мовою системи «достатній для навчання цій мові».
  • Як і інші великі мовні моделі, на створення яких витрачається величезна кількість часу та ресурсів, PaLM 2 – це не окремий продукт, а сімейство продуктів з різними версіями, які будуть розгорнуті у споживчих і корпоративних умовах. 
  • У власному домені Google PaLM 2 вже використовується для підтримки 25 функцій та продуктів, включаючи Bard, експериментальний чат-бот компанії. 
  • Оновлення, доступні через Bard, включають покращені можливості кодування й розширену мовну підтримку. Він також застосовується для розширення можливостей таких програм Google Workspace, як Документи, Презентації та Таблиці.
  • Показово, що Google заявляє, що найлегша версія PaLM 2, Gecko – досить мала, щоб працювати на мобільних телефонах, обробляючи 20 токенів за секунду.
  • За допомогою PaLM 2 Google сподівається скоротити «розрив у сфері ШІ» між компанією та такими конкурентами, як Microsoft, яка активно впроваджує мовні інструменти ШІ у свій пакет програмного забезпечення Office. 
  • Також компанія представила оновлення своєї пошукової системи, включивши до неї досягнення штучного інтелекту. Функція пошуку на основі ШІ, а також оновлення чат-бота Bard та таких продуктів, як Gmail та Google Docs, засновані на PaLM 2.

Контекст

У квітні корпорація Google взялася за розробку нової пошукової системи зі штучним інтелектом (ШІ), писало видання The New York Times. Ідея нового проєкту полягає в тому, що пошуковик намагається передбачити питання користувача і запропонувати «набагато більш персоналізований досвід». Також Google розробляє оновлення під кодовою назвою Magi для наявного пошукового запиту. Одна з нових функцій – чат-бот для розробників, який може писати код. 

Google має намір впровадити генеративний ШІ у свій рекламний бізнес протягом найближчих місяців, писало видання Financial Times. Технологію буде вбудовано в програму Performance Max, яку Google пропонує з 2020 року. Доходи Google від реклами впали на 4% в останньому кварталі минулого року, внаслідок чого загальне зростання виручки материнської компанії Alphabet становить лише 1%.

Також Google змінює спосіб подання результатів пошуку, додаючи чат зі ШІ, а також короткі відео та пости в соціальних мережах, пише The Wall Street Journal. Компанія відходить від традиційного списку результатів, який зробив його домінуючою пошуковою системою.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні