Золота лихоманка. PitchBook прогнозує зростання венчурних інвестицій в ШІ-компанії цьогоріч у кілька разів /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Золота лихоманка. PitchBook прогнозує зростання венчурних інвестицій в ШІ-компанії цьогоріч у кілька разів

2 хв читання

Getty Images

Більша частина екосистеми венчурного капіталу Кремнієвої долини залишається в занепаді, але інвестори вкладають кошти в такі компанії, як Essential, що спеціалізуються на генеративних системах штучного інтелекту, пише The Wall Street Journal. Водночас чимало компаній, які отримують підтримку, є новими і неперевіреними.

Ключові факти

  • Аналітики дослідницької компанії PitchBook прогнозують, що венчурні інвестиції в компанії, що займаються генеративним ШІ, легко перевищать торішній рівень $4,5 млрд у кілька разів. 
  • Частково це повʼязано з січневими інвестиціями Microsoft у розмірі $10 млрд. Для порівняння, такі інвестиції склали $408 млн у 2018 році, коли OpenAI випустила початкову версію мовної моделі, що підтримує ChatGPT.
  • За оцінками PitchBook, ринок ШІ-програм для корпоративних технологій зросте до $98 млрд у 2026 році з майже $43 млрд цього року.
  • Однак інвестори часто кидаються в стартапи ШІ, навіть не розуміючи, як вони будуть отримувати прибуток, особливо з урахуванням того, що обчислювальна потужність, необхідна для навчання сервісів ШІ, іноді може досягати десятків мільйонів доларів на рік та більше. 
  • Раптовий приплив капіталу також спонукає багатьох дослідників ШІ, з яких не всі мають досвід управління чи експлуатації, створювати власні компанії, посилюючи конкуренцію.
  • «Це, безперечно, важливий переломний момент, і будуть створені відмінні продукти та компанії», – сказав Метт Терк, інвестор, що спеціалізується на ШІ в венчурній фірмі FirstMark.– Але багато з цього не закінчиться добре. Ринок не може витримати мільйона різних компаній із недопрацьованими ідеями. Це схоже на золоту лихоманку».
  • Поточний бум ШІ прискорився після запуску OpenAI наприкінці листопада ChatGPT, який став одним із найшвидше зростаючих споживчих додатків в історії технологій. 
  • За даними PitchBook, загалом венчурне фінансування в США в першому кварталі впало на 55%, до $37 млрд. 
  • Але ажіотаж навколо угод із ШІ настільки посилився і багато інвесторів стурбовані тим, що стартапи будуть давати збої через необхідність виконання поставлених завдань. 

Контекст

У середині березня компанія Open AI представила четверту версію мовної моделі ChatGPT.

Після цього понад 1000 технологічних лідерів і дослідників підписали відкритий лист із закликом ввести шестимісячний мораторій на розробку нових систем, оскільки технології ШІ становлять «серйозні ризики для суспільства та людства». Через кілька днів 19 нинішніх і колишніх лідерів Асоціації з розвитку штучного інтелекту, академічного товариства з 40-річною історією випустили власний лист із попередженням про ризики, повʼязані з ШІ. 

Лідери галузі вважають, що нові системи ШІ можуть мати таке ж значення, як поява веббраузера на початку 1990-х років, і, вірогідно, призведуть до прориву в різних галузях: від дослідження ліків до освіти. Водночас інсайдери галузі стурбовані, що генеративний ШІ вже може бути інструментом дезінформації. Незабаром це може стати загрозою зменшення кількості робочих місць. Найбільше ж побоювання в галузі технологій – у майбутньому ШІ може становити небезпеку для людства.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні