Золота лихоманка. PitchBook прогнозує зростання венчурних інвестицій в ШІ-компанії цьогоріч у кілька разів /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Золота лихоманка. PitchBook прогнозує зростання венчурних інвестицій в ШІ-компанії цьогоріч у кілька разів

Getty Images

Більша частина екосистеми венчурного капіталу Кремнієвої долини залишається в занепаді, але інвестори вкладають кошти в такі компанії, як Essential, що спеціалізуються на генеративних системах штучного інтелекту, пише The Wall Street Journal. Водночас чимало компаній, які отримують підтримку, є новими і неперевіреними.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Аналітики дослідницької компанії PitchBook прогнозують, що венчурні інвестиції в компанії, що займаються генеративним ШІ, легко перевищать торішній рівень $4,5 млрд у кілька разів. 
  • Частково це повʼязано з січневими інвестиціями Microsoft у розмірі $10 млрд. Для порівняння, такі інвестиції склали $408 млн у 2018 році, коли OpenAI випустила початкову версію мовної моделі, що підтримує ChatGPT.
  • За оцінками PitchBook, ринок ШІ-програм для корпоративних технологій зросте до $98 млрд у 2026 році з майже $43 млрд цього року.
  • Однак інвестори часто кидаються в стартапи ШІ, навіть не розуміючи, як вони будуть отримувати прибуток, особливо з урахуванням того, що обчислювальна потужність, необхідна для навчання сервісів ШІ, іноді може досягати десятків мільйонів доларів на рік та більше. 
  • Раптовий приплив капіталу також спонукає багатьох дослідників ШІ, з яких не всі мають досвід управління чи експлуатації, створювати власні компанії, посилюючи конкуренцію.
  • «Це, безперечно, важливий переломний момент, і будуть створені відмінні продукти та компанії», – сказав Метт Терк, інвестор, що спеціалізується на ШІ в венчурній фірмі FirstMark.– Але багато з цього не закінчиться добре. Ринок не може витримати мільйона різних компаній із недопрацьованими ідеями. Це схоже на золоту лихоманку».
  • Поточний бум ШІ прискорився після запуску OpenAI наприкінці листопада ChatGPT, який став одним із найшвидше зростаючих споживчих додатків в історії технологій. 
  • За даними PitchBook, загалом венчурне фінансування в США в першому кварталі впало на 55%, до $37 млрд. 
  • Але ажіотаж навколо угод із ШІ настільки посилився і багато інвесторів стурбовані тим, що стартапи будуть давати збої через необхідність виконання поставлених завдань. 

Контекст

У середині березня компанія Open AI представила четверту версію мовної моделі ChatGPT.

Після цього понад 1000 технологічних лідерів і дослідників підписали відкритий лист із закликом ввести шестимісячний мораторій на розробку нових систем, оскільки технології ШІ становлять «серйозні ризики для суспільства та людства». Через кілька днів 19 нинішніх і колишніх лідерів Асоціації з розвитку штучного інтелекту, академічного товариства з 40-річною історією випустили власний лист із попередженням про ризики, повʼязані з ШІ. 

Лідери галузі вважають, що нові системи ШІ можуть мати таке ж значення, як поява веббраузера на початку 1990-х років, і, вірогідно, призведуть до прориву в різних галузях: від дослідження ліків до освіти. Водночас інсайдери галузі стурбовані, що генеративний ШІ вже може бути інструментом дезінформації. Незабаром це може стати загрозою зменшення кількості робочих місць. Найбільше ж побоювання в галузі технологій – у майбутньому ШІ може становити небезпеку для людства.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні