Категорія
Новини
Дата

«Готовий приїхати протягом тижня». Костянтин Жеваго розповів про умови повернення в Україну та позов до ЄСПЛ

Один із найбагатших українців Костянтин Жеваго подав позов до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) проти України. В інтерв’ю Forbes Ukraine він заявив, що готовий повернутися в країну протягом тижня, після закінчення медичних обстежень.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За словами Жеваго, він постійно проходить «якісь обстеження, тому що морально-психологічна ситуація важка».
  • «Я готовий приїхати протягом тижня. Я закінчу завтра всі свої медичні справи, мені 100% буде набагато краще морально-психологічно, коли я зрозумію, що влада хоче робити все по-чесному і відповідно до закону. Для нас головне зараз – це перемогти (у війні з Росією). Але для цього потрібно, аби влада почала поважати громадянські права – мої і багатьох людей у нашій країні», – заявив він.
  • Бізнесмен зазначив, що справу про виведення $113 млн з банку «Фінанси та Кредит» зупинено, її не розглядають. Він стверджує, що слідчі та прокурори залякують його тим, що справу ніколи не закриють, щоб Жеваго залишався в розшуку.
  • «Я готовий зустрітися з вами (представниками українських правоохоронних органів) у будь-якій країні світу або провести відеоконференцію. Не треба робити такі справи, щоб показати мене в кайданках по телебаченню задля свого піару», – наголосив він. 
  • Жеваго навів статистику Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) про те, що зі 197 справ, розглянутих у минулому році, 194 були не на користь України. 
  • «Мої юристи його подали (позов до ЄСПЛ). Ми впевнені, що отримаємо позитивну відповідь, бо величезна кількість порушень у діях ДБР, прокуратури проти мене», – сказав він. 

Контекст

Костянтина Жеваго підозрюють у причетності до схеми розтрати 2,5 млрд грн банку «Фінанси та Кредит». За даними ДБР, офшорна компанія в 2007–2014 роках відкрила кредитні лінії в іноземних банках, а «Фінанси та Кредит» поручився за цю компанію на суму понад $113 млн. Після того як офшорна компанія не виконала договірні зобов’язання, іноземні банки стягнули заставне майно поручителя, зокрема списали $113 млн з рахунків українського банку. Внаслідок цього український банк оголосили неплатоспроможним у 2015 році.

У липні 2021-го Інтерпол оголосив Жеваго в міжнародний розшук за запитом ДБР. Жеваго вже три роки не зʼявляється в Україні. Останні роки бізнесмен живе між Лондоном та Дубаєм. У серпні 2022-го журналісти УП помітили його в Монако, де він відпочивав на власній яхті з назвою «Z» вартістю $70 млн. 

У 2019-му Генпрокуратура оголосила Жеваго в міжнародний розшук у справі про розтрату і легалізацію 2,5 млрд грн через банк «Фінанси та Кредит». Відтоді бізнесмен керує залізорудною імперією дистанційно. 

Наприкінці грудня 2022 року французькі правоохоронці затримали Костянтина Жеваго в одному з готелів Куршевелю.

30 березня слідча палата Апеляційного суду Шамбері відмовила в екстрадиції Жеваго. Прокурор планує подання апеляційної скарги на це рішення, при цьому Жеваго продовжили дію строку раніше обраного запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні