Категорія
Новини
Дата

Гранти на мільйони доларів, сотні івентів та проєктів. Мінцифри показало результати роботи фонду стартапів

За чотири роки роботи Українського фонду стартапів 352 команди стартапів отримали фінансування. З початку великої війни гранти отримали 33 українські стартапи, йдеться в повідомленні пресслужби Мінцифри.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За чотири роки Український фонд стартапів виділив $8,2 млн у вигляді грантів, 352 команди стартапів отримали фінансування, було проведено понад 330 івентів (хакатони, буткемпи, освітні лекції, менторські сесії), 119 стартапів відвідали 23 найбільші технологічні події світу, 199 експертів pro bono долучились до роботи фонду.
  • З початку великої війни фонд сфокусувався на підтримці проєктів defense tech та deep tech. Наразі працюють такі програми: підтримка проєктів подвійного призначення та програма інноваційних ваучерів.
  • У квітні цього року на базі Фонду розвитку інновацій почав працювати проєкт BRAVE1. За два місяці діяльності BRAVE1 отримав понад 320 розробок, 138 пройшли військову експертизу. Видано перші сім грантів для defense tech проєктів. 
  • Після 24 лютого 2022 року 33 українські стартапи отримали гранти і лише три стартапи призупинили свою діяльність, йдеться у повідомленні.
  • За минулий рік випускники грантових програм залучили понад $10 млн інвестицій. Серед наших переможців компанії: Esper Bionics, Awesomic, Upswot, Finmap, Zeely та багато інших. 
  • У 2022 році фонд став першим від України партнером Європейської інноваційної ради в рамках програми EIC Ecosystem Partnerships and Co-Investment Support, увійшли до пан’європейського консорціуму InterHEI EIT Food&Health та Govteh. 
  • Також фонд надав гранти українським наукоємним стартапам на загальну суму $125 000, підтримав українські МСП грантами в рамках співпраці з EU4Business на €100 000. 
  • Спільно з партнерами фонд отримав грант у розмірі €20 млн на розвиток українських діптех інновацій.

Контекст

Закриті за майже півтора року війни українські стартапи можна перерахувати на пальцях, нових угод – понад 80, йдеться у редакційному матеріалі Forbes.

«Жоден з українських проєктів не закрився і не припинив зростання», – каже Дмитро Білаш, керівний партнер фонду Digital Future. 90% стартапів у портфелі одного з найпродуктивніших вітчизняних венчурних гравців – українські. Та відповідь Білаша – типова для індустрії на 17-му місяці повномасштабної війни.

Низька «смертність» у турбулентні часи – неочікуваний показник для інноваційних компаній, що залежать від інвесторських грошей. Але тренд тримається другий рік поспіль.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні