Категорія
Новини
Дата

Група «ТАС» Сергія Тігіпка відкрила торговельні компанії у Польщі, Німеччині та Великій Британії

2 хв читання

Фінансово-промислова група «ТАС» запустила три компанії на європейських ринках: Польщі, Німеччини та Великої Британії. Про це повідомив засновник групи Сергій Тігіпко під час форуму «Гроші для Перемоги» від Forbes Ukraine 30 травня. 

Деталі 

  • Інвестиції в компанії за кордоном були здійсненні для підтримки українських бізнесів «ТАС», зазначив Сергій Тігіпко
  • Також група проінвестувала в проєкт з вагонобудування спільно з австрійським виробником іноваційних вагонів TransAnt GmbH. У квітні частка TAS Overseas Investments Limited у ньому зросла із 40,03% до 61,38%. 
  • На запитання про обсяги інвестицій в іноземні активи Тігіпко відповів, що «це невеликі гроші» та що група майже не інвестує за кордон. «Все інше ми інвестуємо тут – в Україну», – додав він.
  • Тігіпко пояснив це тим, що група вже добре знає український ринок, і умови для ведення бізнесу попри всі проблеми на ньому подекуди кращі. «Я пробував вийти з різними бізнесами – скажу так: «Ніхто ніде не чекає», – додав він.  

Контекст 

Сергію Тігіпку належать промислові, девелоперські та сільськогосподарські активи, але більш ніж половина капіталізації його групи перебуває у фінансовому секторі. У ТАС входить з десяток фінансових структур. Серед них лідер із ОСЦПВ «Страхова група ТАС», один із лідерів за кредитами готівкою «КредитМаркет», Універсал Банк (разом із monobank), який під час російської навали швидше за всіх нарощував клієнтську базу. Фінансові активи – якір групи. Вони приносять більше прибутку, ніж так званий реальний сектор. 

У лютому 2024 року Антимонопольний комітет дозволив T.A.S. Overseas Investments Limited збільшити частку в TransAnt до контрольної.

Фінансово-промислова група «ТАС» Сергія Тігіпка купила 40% акцій австрійської компанії ТransAnt GmbH на початку 2023 року. ТransAnt GmbH могла коштувати не більше $50 млн, за оцінкою Forbes. 40% акцій компанії – не більше $20 млн, оскільки компанія на той момент не мала виробництва.

ТransAnt – це спільне підприємство трьох компаній: групи «ТАС», яка володіє українським заводом «Дніпровагонмаш». Завод виготовлятиме компоненти для модульних вагонів ТransAnt; австрійської металургійної групи Voestalpine, що постачатиме надміцні конструкції-листи для виробництва вагонів; австрійської держкомпанії OBB Rail Cargo Group, що спільно з Voestalpine розробила модульні вагони.

Модульні вагони ТransAnt планують продавати європейським залізничним операторам. Упродовж двох років компанія має виробляти близько 1500 вагонів на рік. 

У 2021-му австрійська компанія OBB Rail Cargo Group оголосила про плани придбати в TransAnt GmbH 1400 модульних вагонів за €130 млн. Ймовірно, ТransAnt може розраховувати на співставний дохід, якщо вийде на такі самі обсяги. Більше про це читайте в матеріалі Forbes.

Форум «Гроші для Перемоги» від Forbes Ukraine

Генеральні партнери: банк «Південний», SENSAR Development.

Офіційні партнери: корпорація TERWIN, ФРНГ та Група Нафтогаз, компанія ICU, «Інтерпайп», «Метінвест», Concord Capital, «Твоє Коло», TRIIINITY, WINETIME.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні