Категорія
Новини
Дата

Huawei запідозрили в створенні таємної мережі з виробництва чипів у Китаї

Виробник телекомунікаційного обладнання Huawei, що знаходиться в самому центрі напруженості між США та Китаєм, минулого року зайнявся виробництвом чипів і, за оцінками Асоціації напівпровідникової промисловості (SIA), отримує близько $30 млрд державного фінансування від уряду та свого рідного міста Шеньчжень, пише Bloomberg.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Китай вкладає безпрецедентні суми грошей у свою вітчизняну напівпровідникову промисловість. За оцінками SIA, у країні будуються щонайменше 23 виробничі обʼєкти із запланованими інвестиціями у понад $100 млрд до 2030 року, згідно з презентацією. За даними групи, до 2029-го чи 2030 року Китай матиме більше половини світових потужностей галузі з виробництва напівпровідників старого покоління.
  • «Китай витрачає на субсидії приблизно стільки ж, скільки решта світу разом узята», – сказав Кріс Міллер, автор книги «Війна чіпів: боротьба за найважливішу технологію у світі». – Отже цифри просто величезні».
  • Офіційні особи США та Європи дедалі більше стурбовані масштабними інвестиціями Китаю в так звані застарілі чипи, хоча вони не заборонені торішніми правилами адміністрації Байдена.
  • Розмір прогнозованої фінансової підтримки Huawei також приголомшує. Сума в $30 млрд буде майже такою самою, як виробничі стимули в Законі США про чипи та науку, які будуть поділені між кількома компаніями.
  • У презентації SIA вказано пʼять заводів з виробництва мікросхем, які Huawei підтримує під іншими назвами. Вони розташовані в основному на околицях Шеньчженя, де знаходиться штаб-квартира телекомунікаційного гіганта. Якщо підприємства працюють без маркування Huawei, як заявили в SIA, постачальникам може бути важко дізнатися, з ким вони мають справу. 
Huawei запідозрили в створенні таємної мережі з виробництва чипів у Китаї /Фото 1

Інфографіка: Bloomberg

  • Наприклад, Huawei придбала виробничі потужності або фабрики у Fujian Jinhua та компанії Qingdao SiʼEn, повідомила асоціація. Асоціація також повідомляє, що це допомагає створювати заводи спільно з такими компаніями, як PXW і Shenzhen Pensun Technology Co. або PST.
  • SwaySure, ще одна підтримувана державою компанія, яка, за словами SIA, є частиною мережі Huawei, в основному виробляє чіпи памʼяті для пристроїв і електромобілів. 

Контекст

Міністерство торгівлі США включило Huawei до свого списку організацій у 2019 році, зрештою заборонивши їй працювати з американськими компаніями практично за будь-яких обставин. Але якщо Huawei будує та купує потужності під імʼям інших компаній, не розкриваючи своєї причетності, як заявило SIA, телекомунікаційний гігант може обійти ці обмеження та побічно закуповувати американське обладнання для виробництва чипів та інші матеріали, які інакше були б заборонені.

Бюро промисловості та безпеки Міністерства торгівлі, відповідаючи на питання про попередження SIA, заявило, що слідкує за ситуацією і готове вжити заходів у разі потреби. Воно вже внесло до чорного списку десятки китайських компаній, окрім Huawei, зокрема дві, за словами SIA, які є частиною мережі Huawei — Fujian Jinhua Integrated Circuit Co. та Pengxinwei IC Manufacturing Co., або PXW.

У жовтні минулого року адміністрація Байдена запровадила експортний контроль, який не дозволяє всім китайським компаніям купувати деякі передові напівпровідники та обладнання для виробництва мікросхем. Цей крок спрямовано обмеження військового потенціалу країни. Китайським компаніям переважно дозволено купувати обладнання для виробництва чипів старого покоління. Але компаніям, занесеним до чорного списку, таким як Huawei, заборонено здійснювати такі покупки без ліцензії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні