Категорія
Новини
Дата

IBM обʼєднується з японською компанією з виробництва чіпів, щоб протистояти Китаю

Технологічний гігант IBM стане партнером нової напівпровідникової компанії, яку підтримують найбільші японські корпорації, для розробки передових мікросхем, оскільки технологічна війна між США і Китаєм посилюється, а Токіо прагне поглибити свої звʼязки з союзниками, пише Financial Times.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Угода є частиною зусиль Японії щодо відродження своєї напівпровідникової промисловості, зменшення залежності від виробництва мікросхем на Тайвані та підвищення економічної безпеки.
  • Японський уряд інвестує 70 млрд єн ($493 млн) у Rapidus, приєднавшись до восьми корпоративних інвесторів, включаючи Toyota, Sony, виробника чіпів Kioxia, телекомунікаційного провайдера NTT та мобільного підрозділу SoftBank.
  • Rapidus розроблятиме технологію мікросхем наступного покоління спільно з IBM та японським дослідницьким інститутом, який буде створений до кінця року. У новому інституті братимуть участь провідні університети країни та інші дослідні групи, що фінансуються державою.
  • Міністерство торгівлі окремо шукає 450 млрд єн у своєму додатковому бюджеті на поточний фінансовий рік для створення потужностей з виробництва передових чипів у країні, щоб гарантувати, що японські автовиробники та технічні групи не зіткнуться з перебоями у ланцюжку постачань. Міністерство вже надало субсидії компаніям Taiwan Semiconductor Manufacturing, американському виробнику мікросхем Micron, Kioxia та її американському партнеру Western Digital для розширення виробництва мікросхем у Японії.
  • «Оскільки боротьба за технологічну перевагу між США та Китаєм посилюється, напівпровідники стають ще важливішими з погляду економічної безпеки», – заявив міністр економіки, торгівлі та промисловості Ясутосі Нісімура.
  • Керівники корпорацій у Японії вже давно закликали уряд взяти на себе зобовʼязання відродити сектор мікросхем країни, галузь, в якій він колись домінував, перш ніж поступитися своєю перевагою конкурентам у Південній Кореї, Тайвані і, зрештою, Китаї.

Контекст

На початку вересня адміністрація президента США Джо Байдена ввела нові обмеження на продаж деяких високотехнологічних комп’ютерних чипів із Китаю та Росії. Це усуне ризик їх використання з воєнною метою. Обмеження стосуються високоякісних моделей чипів, відомих як графічні процесори або GPU, які продаються компаніями Кремнієвої долини Nvidia та Advanced Micro Devices.

У жовтні стало відомо, що адміністрація президента США Джо Байдена планує оголосити про нові обмеження на доступ Китаю до напівпровідникових технологій США, пише Bloomberg із посиланням на джерела. У такий спосіб Вашингтон активізує свої зусилля щодо придушення амбіцій Пекіна та ризику для зростання сектора вартістю $550 млрд.

Правила, оприлюднені міністерством торгівлі США минулого місяця, забороняють постачання до Китаю цілої низки напівпровідникових технологій без ліцензії, включаючи передове обладнання для виробництва мікросхем та передові мікросхеми, які використовуються для штучного інтелекту та суперкомпʼютерів.

США запропонували своїм європейським партнерам ввести експортний контроль щодо Китаю на зразок тих обмежень, які ЄС уже застосовує, щоб покарати Росію за вторгнення в Україну, пише Bloomberg із посиланням на джерела. Натомість США очікують укладання угоди з союзниками щодо обмеження виробництва чипів у Китаї в найближчому майбутньому.

Найбільший китайський виробник мікросхем Semiconductor Manufacturing International попередив інвесторів, що посилення Вашингтоном експортних обмежень США чинитиме «негативний вплив» на виробництво компанії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні