Категорія
Новини
Дата

Власник Zara та Bershka повністю йде з Росії. На його місце прийшла компанія з ОАЕ

Компанія Inditex, що управляє мережами магазинів одягу Zara та Bershka, отримала дозвіл російської влади на продаж місцевих активів компанії Daher Group з ОАЕ, пише Bloomberg. Новий власник пов’язаний з ліванською компанією Azadea, що володіє франшизами Inditex у країнах Середнього Сходу.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Вихід іспанської компанії з російського ринку триває вже майже рік. Ще в жовтні Inditex повідомила про ухвалення угоди з компанією із ОАЕ. Лише наприкінці березня російський комітет із закордонних інвестицій дозволив компанії піти.
  • Daher управлятиме магазинами під власним брендом. У випадку, якщо Inditex бажатиме повернутися на російський ринок, вона зможе це зробити шляхом повернення франшизи.

Контекст

Іспанська компанія припинила роботу російських магазинів з початку вторгнення РФ в України. В Росії у Inditex нараховувалося понад 500 магазинів, які забезпечували їй близько 8,5% загального прибутку.

Частина брендів, що належать Inditex – Oyshi, Zara Home та Massimo Dutti – були повністю виведені з ринку Росії, магазини інших брендів – Zara, Pull&Bear, Bershka та Stradivarius – стояли закритими, тепер їх отримає Daher Group. В Україні Inditex має 75 магазинів різних брендів, частина з яких вже почала роботу.

Втрати зарубіжних компаній, що пішли з Росії, досягли $240 млрд. Найчастіше вони або просто списували російські активи, або передавали їх місцевому менеджменту із середнім дисконтом 70%. Але Inditex, схоже, знайшла третій шлях із новим закордонним власником. Головному конкуренту Inditex H&M, яка шукає покупців на бізнес із липня, продати його так і не вдалося.

Досі у fashion-ритейлі знайти закордонного партнера, готового взяти на себе репутаційні ризики, змогла польська LPP (бренди Reserved, Cropp, Mohito та Sinsay). Вона передала магазини зареєстрованої в ОАЕ компанії FES Retail, яка, ймовірно, повʼязана з китайським офісом LPP. А спортивне взуття Reebok у Росії з травня продає турецька група FLO.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні