Категорія
Новини
Дата

Власник Zara та Bershka повністю йде з Росії. На його місце прийшла компанія з ОАЕ

1 хв читання

Компанія Inditex, що управляє мережами магазинів одягу Zara та Bershka, отримала дозвіл російської влади на продаж місцевих активів компанії Daher Group з ОАЕ, пише Bloomberg. Новий власник пов’язаний з ліванською компанією Azadea, що володіє франшизами Inditex у країнах Середнього Сходу.

Ключові факти

  • Вихід іспанської компанії з російського ринку триває вже майже рік. Ще в жовтні Inditex повідомила про ухвалення угоди з компанією із ОАЕ. Лише наприкінці березня російський комітет із закордонних інвестицій дозволив компанії піти.
  • Daher управлятиме магазинами під власним брендом. У випадку, якщо Inditex бажатиме повернутися на російський ринок, вона зможе це зробити шляхом повернення франшизи.

Контекст

Іспанська компанія припинила роботу російських магазинів з початку вторгнення РФ в України. В Росії у Inditex нараховувалося понад 500 магазинів, які забезпечували їй близько 8,5% загального прибутку.

Частина брендів, що належать Inditex – Oyshi, Zara Home та Massimo Dutti – були повністю виведені з ринку Росії, магазини інших брендів – Zara, Pull&Bear, Bershka та Stradivarius – стояли закритими, тепер їх отримає Daher Group. В Україні Inditex має 75 магазинів різних брендів, частина з яких вже почала роботу.

Втрати зарубіжних компаній, що пішли з Росії, досягли $240 млрд. Найчастіше вони або просто списували російські активи, або передавали їх місцевому менеджменту із середнім дисконтом 70%. Але Inditex, схоже, знайшла третій шлях із новим закордонним власником. Головному конкуренту Inditex H&M, яка шукає покупців на бізнес із липня, продати його так і не вдалося.

Досі у fashion-ритейлі знайти закордонного партнера, готового взяти на себе репутаційні ризики, змогла польська LPP (бренди Reserved, Cropp, Mohito та Sinsay). Вона передала магазини зареєстрованої в ОАЕ компанії FES Retail, яка, ймовірно, повʼязана з китайським офісом LPP. А спортивне взуття Reebok у Росії з травня продає турецька група FLO.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні