Категорія
Новини
Дата

Індія не купуватиме газ із підсанкційного російського проєкту «Арктик СПГ-2»

1 хв читання

Індія не купуватиме скраплений природний газ (СПГ), вироблений у рамках російського проєкту «Арктик СПГ 2», який знаходиться під санкціями західних країн, заявив індійський міністр з питань нафти Панкадж Джайн, пише Reuters.

Проєкт «Арктик СПГ 2» російської компанії «Новатек» потрапив під західні санкції через війну Росії в Україні.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • «Ми не купуватимемо (постачання) з проєкту «Арктик СПГ 2». Ми не купуємо жодних санкціонованих товарів. Те, на що поширюються широкі санкції, ми не чіпаємо», – заявив Джайн журналістам.
  • Сполучені Штати запровадили санкції проти сотень юридичних та фізичних осіб за підтримку військових зусиль Росії, включаючи компанії, що підтримують розробку проєкту «Арктик СПГ 2» та його постачання.
  • Компанія «Новатек» спростувала інформацію, яка зʼявилися в ЗМІ, про те, що компанія брала участь у створенні та управлінні «тіньовим флотом» для проєкту «Арктик СПГ 2».

Контекст

Російська СПГ галузь стала обʼєктом західних санкцій, оскільки США та їхні союзники працюють над скороченням доходів Кремля від експорту енергоносіїв на фоні війни в Україні. СПГ набув великої ваги для російської економіки, забезпечуючи дохід після втрати трубопровідного експорту до Європи після повномасштабного вторгнення в Україну в 2022 році.

«Арктик СПГ 2» був ключовим елементом планів Москви потроїти виробництво надохолодженого палива до кінця десятиліття.

США вперше запровадили санкції проти заводу в листопаді минулого року. З того часу вони ввели обмеження на інші проєкти СПГ «Новатека», а також деякі танкери, призначені для експорту вантажів з проєкту «Арктик СПГ 2». 

Санкції Європейського Союзу, які мають набути чинності наступного року, спрямовані на обмеження доступу до портів та можливостей перевалки російських вантажів СПГ. Є ознаки, що Росія тепер може накопичувати «тіньовий флот» для транспортування палива, незважаючи на санкції.

26 вересня Велика Британія запровадила санкції проти п’яти суден та двох компаній, що працюють у російському секторі скрапленого природного газу (CПГ).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд