Категорія
Новини
Дата

Іноземна країна вперше оплатить закупівлю української зброї для ЗСУ – Камишін

Україна отримала перше рішення про закупівлю вітчизняної зброї для Сил оборони України за іноземні кошти, а саме Данії. Про це повідомив міністр стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін у Telegram.

Ключові факти

  • Данія 17 квітня ухвалила рішення про новий пакет допомоги Україні. Серед іншого, в пакеті закладено 200 млн данських крон ($28,5 млн) на закупівлю озброєння та військової техніки для ЗСУ в українських виробників.
  • «Це перше подібне рішення – я вірю, що перше з багатьох. І це те, про що ми невпинно просили партнерів протягом останніх місяців», – наголосив Камишін.
  • За його словами, українська оборонка вже настільки розігналася, що український бюджет не може завантажити виробників замовленнями повною мірою. 
  • Спроможність українського ОПК становить близько $20 млрд, зазначив міністр. При цьому Україна має лише $6 млрд на закупівлю озброєння
  • Камишін вважає, що вихід із цієї ситуації – переконати партнерів, що готові купувати зброю для України, робити це тут. 
  • «Так народився проєкт ZBROYARI: Manufacturing Freedom. Це глобальна фандрейзингова кампанія, стратегічний збір – не по людях, а по цілих націях. Його мета – зібрати $10 млрд на виробництво української зброї в цьому році», – пояснив Камишін.
  • Рішення Данії – це перший донат, зазначив міністр. «Процес пішов – і цей процес важливий не лише для наших Сил оборони, але й для нашої економіки. В банці вже $28,5 млн з $10 млрд. Працюємо далі», – написав Камишін.

Контекст

17 квітня Данія оголосила про виділення нового пакету військової допомоги для України на 2,2 млрд данських крон (близько €295 млн), у якому 200 млн крон (€28,5 млн) – на підтримку українських виробників оборонно-промислового комплексу.

Торік українські зброярі трикратно наростили виробництво – до $3 млрд. Чинні спроможності сектору вшестеро більші за бюджет на закупівлю зброї, розповідав раніше Камишін.

Серед 500 оборонних компаній, які працюють на цьому ринку, 80% – приватні. На початку повномасштабного вторгнення приватні компанії займали 20% сектору.

Камишін заявляв, що Україна веде переговори з іноземними партнерами щодо купівлі за їхні кошти виробів української військової промисловості з подальшим переданням цієї техніки, озброєнь ЗСУ.

За низкою позицій Україна готова закривати потреби за рахунок власного виробництва. Йдеться про бронетехніку, всі види (наземні, літальні, морські) безпілотних систем, артилерійські системи.

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні