Категорія
Новини
Дата

Intel зазнала найбільших в історії квартальних збитків

1 хв читання

Американська Intel Corp зазнала найбільших в історії квартальних збитків на тлі скорочення попиту на ПК, пише The Wall Street Journal. Для провідного світового виробника компʼютерних компонентів це вже другий збитковий квартал поспіль.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Чистий збиток становив $2,76 млрд, або $0,66 у розрахунку на акцію, порівняно з чистим прибутком $8,11 млрд, або $1,98 на акцію, за аналогічний період роком раніше.
  • За даними International Data Corp., поставки ПК, які забезпечують значну частку доходу Intel, у першому кварталі впали на 29% порівняно з аналогічним періодом минулого року, продовжуючи спад, який почався на початку 2022-го. Споживачі кинулися купувати комп’ютери, смартфони та іншу електроніку на початку пандемії. Ситуація змінилася минулого року, коли люди повернулися до звичного способу життя, зазначає видання. 
  • Квартальна виручка Intel впала в 1,6 раза – до $11,72 млрд за середнього прогнозу в $11,03 млрд.
  • Виручка підрозділу Client Computing Group (включає, зокрема, виробництво процесорів для ПК), найбільшого для компанії, скоротилася на 38% – до $5,8 млрд.
  • Головний виконавчий директор Intel Пет Гелсінгер заявив про «сигнали стабілізації ринку ПК». За його словами, скорочення запасів продукції відбувається відповідно до очікувань.

Контекст

Виручка Intel знижується вже пʼятий квартал поспіль, і вже другий квартал поспіль компанія зазнає збитків. Востаннє про великі збитки Intel заявляла в четвертому кварталі 2017 року, коли вони сягнули $687 млн.

У грудні 2022 року стало відомо, що до 2000 співробітників ірландського підрозділу Intel отримали тримісячну неоплачувану відпустку в межах заходів зі скорочення витрат американського чипового гіганта. Зазначалося, що компанія також активно вивчає можливість звільнень у деяких підрозділах, адже скорочує витрати бізнесу на суму до $10 млрд.

Надлишок пропозиції означає різкий поворот від глобального дефіциту чипів протягом двох років підвищеного попиту. Апетит споживачів до електроніки послабився на тлі зростання відсоткових ставок, падіння фондового ринку та побоювань рецесії. Запаси чипів зростають, відображаючи те, що відбувається в економіці в цілому, де роздрібні торговці застрягли з товарами на своїх полицях, а виробники низки товарів, які мали високий попит на початку пандемії, тепер стикаються з перенасиченням.

У лютому Intel урізала заробітну плату своїм менеджерам та керівникам вищої ланки, що є незвичайним кроком американського виробника мікросхем для економії коштів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд