Категорія
Новини
Дата

Інтерес бізнесу та населення до гривнених кредитів зріс у липні – Гетманцев

У липні гривневі кредити, надані корпоративному сектору, зросли на 1,5 млрд грн, до 496,8 млрд грн, повідомляє народний депутат, голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев із посиланням на дані НБУ. Збільшення фіксується другий місяць поспіль, до цього кредити бізнесу скорочувались із травня минулого року.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У липні гривневі кредити бізнесу зростали другий місяць поспіль, кредити населенню показали сумарний приріст з початку року. За останні два місяці кредитування бізнесу у нацвалюті збільшилось на 3,4 млрд грн.
  • Додатковий імпульс кредитуванню надають зниження процентних ставок НБУ, гальмування визнання непрацюючих кредитів банками та збереження високої прибутковості банківською системою. Основним каналом видачі нових кредитів залишається державна програма «5-7-9», за якою з початку війни видано кредитів бізнесу на 131,7 млрд грн.
  • Гривневе кредитування населення у липні збільшилось на 1,7 млрд. грн, а за 7 місяців з початку року портфель гривневих кредитів населенню зріс на 0,5 млрд грн.
  • За словами Гетманцева, стимулом для збільшення кредитування населення має стати розширення державної програми «єОселя» (іпотека під 7%, яка субсидується державою). У липні за програмою «єОселя» видано найбільшу кількість кредитів із початку роботи – 571 на 843 млн грн, що складає половину усіх кредитів населенню, виданих за цей місяць.

Контекст

Програма «єОселя» працює з жовтня 2022 року, вона дозволяє брати пільгову іпотеку під 3% військовослужбовцям, правоохоронцям, медикам, освітянам і науковцям, хоча й має низку обмежень: термін кредитування – до 20 років, мінімальний перший внесок – від 20% від вартості житла, придбати можна лише квартиру в багатоквартирному житловому будинку, площа житла та вартість квадратного метра мають не перевищувати граничні тощо.

Проєкт реалізує державна компанія «Укрфінжитло», яку очолив колишній СЕО Укрексімбанку Євген Мецгер.

За даними Мінекономіки, наразі в програмі беруть участь пʼять банків-партнерів: Ощадбанк, ПриватБанк, Укргазбанк, Глобус банк та Sky Bank. Від початку роботи «єОселі» вони видали понад 3 млрд грн кредитів для понад 2200 українських родин.

Майже 46 000 українців подали заявку на іпотеку в межах держпрограми «єОселя», але кредит на власне житло отримали лише 4%. На задоволення всього попиту в держкомпанії «Укрфінжитло» не вистачає грошей. Як держава намагається активізувати ринок нерухомості та які проблеми ще треба вирішити, читайте в редакційному матеріалі Forbes.

З 1 серпня подати заявку на участь у програмі доступної іпотеки «єОселя» можуть ветерани війни, учасники бойових дій, ВПО та громадяни, які не мають власного житла, більшого за нормативну площу, набули чинності зміни до урядової постанови №856.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні