Категорія
Новини
Дата

International Paper продає свій целюлозний бізнес у Росії за $500 млн

Компанія International Paper (ІР) уклала угоду про вихід із прибуткового російського целюлозного бізнесу, пише The Wall Street Journal. Російські партнери з венчурного капіталу заплатять понад $500 млн за викуп американської компанії.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • ІР заявила, що продасть свою 50-відсоткову частку в групі «Ілім» своїм російським партнерам по спільному підприємству за $484 млн. Компанія зазначила, що ці партнери на чолі з головою правління «Ілім» Захаром Смушкіним також вказали, що вони зацікавлені у купівлі частки IP у звʼязаній корпоративній структурі за $24 млн. 
  • Акції IP приносять 5% порівняно з дивідендною прибутковістю S&P 500 у 1,59%. 
  • «Ілім» став дуже вигідним, IP витратила приблизно $720 млн на покупку своєї половини «Іліма». За три квартали 2022 року «Ілім» надав IP близько $250 млн прибутку, що становить майже 14% від загальної суми компанії, і виплатила дивіденди розміром $204 млн.
  • Керівники ІР, які відмовилися від подальших коментарів щодо продажу, заявили, що мають намір зберегти виплату.

Контекст

Після вторгнення 2022 року західні компанії зіткнулися з необхідністю розірвати звʼязки з Росією, навіть якщо це коштуватиме їм мільярди доларів і перекриє важливі потоки коштів. Керівники ІР заявили, що покинуть Росію незабаром після початку війни, але їм знадобився майже рік, щоб вийти з ринку.

Близько 15 років тому IP інвестувала в «Ілім», целюлозно-паперове підприємство з державною ліцензією на лісозаготівлі в Сибіру та Західній тайзі.

«Ілім» володіє трьома заводами в Росії, зокрема одним у Братську, який продає целюлозу до Китаю для виробництва туалетного паперу та паперових рушників.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні