Іран готується відправити Росії понад 200 дронів найближчим часом – ГУР /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Іран готується відправити Росії понад 200 дронів найближчим часом – ГУР

Getty Images

На початок листопада планується відправка з Ірану до Росії партії у понад 200 бойових дронів Shahed-136, Mohajer-6 та Arash-2, повідомляє Головне управління розвідки. CNN пише, що окрім безпілотників Іран готується надати балістичні ракети малої дальності.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Розвідникам відомо, що поставку БпЛА здійснюватимуть Каспійським морем до порту Астрахань. 
  • Дрони надходитимуть у розібраному стані, надалі на території Росії їх зберуть, перефарбують та нанесуть російське маркування, зокрема «Герань-2».
  • Зазначається, що з 13 вересня, коли окупанти вперше застосували проти України іранські дрони-камікадзе, українські Сили оборони збили понад 300 таких безпілотників.
  • Загалом Іран готується відправити до Росії ще близько 1000 одиниць зброї, у тому числі балістичні ракети малої дальності класу «земля–земля» та додаткові ударні безпілотники для використання у війні проти України, повідомили CNN офіційні представники західної країни, яка уважно стежить за іранською програмою озброєнь. 
  • Постачання перебуває під пильним наглядом, тому що це буде перший випадок, коли Іран відправить до Росії передові високоточні ракети, що може дати Кремлю суттєву перевагу на полі бою.
  • За словами офіційних осіб, остання партія зброї з Ірану до Росії включала близько 450 безпілотників, які росіяни вже застосували в Україні.

Контекст

Тегеран заперечує постачання безпілотників Москві, а Росія заперечує, що її збройні сили використовували іранські безпілотники для нападу на Україну. Проте, за інформацією ЗМІ, Іран уже пообіцяв надати Росії ракети «земля–земля» на додачу до більшої кількості дронів-камікадзе.

Раніше МЗС України закликало Іран припинити військову допомогу РФ. 18 жовтня голова МЗС Дмитро Кулеба вніс президенту Володимиру Зеленському подання про розрив дипломатичних відносин з Іраном.

США, Велика Британія та Франція порушили питання про передачу Іраном безпілотників Росії на засіданні Ради Безпеки ООН. Водночас Росія вже заявила, що «перегляне співпрацю» з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем, якщо він направить експертів в Україну для перевірки безпілотників, які, за словами західних держав, були зроблені в Ірані та використовувалися Москвою на порушення Резолюції ООН.

Україна запросила експертів ООН для огляду деяких збитих безпілотників. Утім Іран і Росія стверджують, що Гутерреш не має мандата на відправлення експертів в Україну для перевірки безпілотників.

Ціна збиття безпілотників-камікадзе, які атакують міста України, значно перевищує суми, які Росія платить за закупівлю та запуск дешевої технології іранського виробництва. Відбиття атак коштувало Україні понад $28 млн. За інформацією Повітряних сил, наразі невідомо, скільки дронів отримала Росія, приблизна кількість замовлення агресором – 2400 одиниць, але є ймовірність, що окупанти не отримали їх всі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні