Категорія
Новини
Дата

Іран та Росія поєднали свої банківські системи через відключення від SWIFT

Іран і Росія повʼязують системи міжбанківських комунікацій і переказів, щоб допомогти збільшити торговельні та фінансові операції, заявив високопоставлений іранський чиновник, оскільки і по Тегерану, і по Москві вдарили західні санкції, пише Reuters.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Іран був відключений від SWIFT у 2018 році після того, як Вашингтон відмовився від ядерної угоди 2015 року. Служба обміну фінансовими повідомленнями SWIFT базується в Бельгії і є ключовою міжнародною банківською точкою доступу.
  • Аналогічні обмеження було запроваджено щодо деяких російських банків після вторгнення в Україну минулого року.
  • «Іранським банкам більше не потрібно використовувати SWIFT… з російськими банками, які можуть використовуватися для відкриття акредитивів і переказів або гарантій», – заявив заступник керуючого Центрального банку Ірану Мохсен Карімі.
  • Тоді як Центральний банк Росії відмовився коментувати угоду, підписану в неділю, Карімі сказав, що «близько 700 російських банків та 106 неросійських банків із 13 різних країн будуть підключені до цієї системи», не уточнивши назви іноземних банків.
  • Голова Центрального банку Ірану Мохаммад Фарзін привітав цей крок. «Фінансовий канал між Іраном та світом відновлюється», – написав він.
  • З початку війни в Україні Тегеран і Москва прагнули сформувати тісні двосторонні звʼязки, оскільки обидві столиці намагаються налагодити нові економічні та дипломатичні партнерські відносини в інших місцях.

Контекст

Під час підготовки девʼятого пакету санкцій ЄС Україна розраховувала на те, що у ньому буде повноцінне відключення російських банків від системи обміну повідомленнями SWIFT та заборона в’їзду в ЄС громадян РФ.

10 січня Європейський Союз заявив, що виступить із новими санкціями, зокрема для Білорусі, реагуючи на її роль у війні, яку Росія розпочала проти України, заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн. Також блок і надалі чинитиме санкційний тиск на РФ та Іран.

Наразі блок працює над десятим пакетом санкцій щодо РФ, обмеженням цін на російські нафтопродукти і має намір затвердити їх до того, як 5 лютого набуде чинності ембарго.

Москва й Тегеран конкурують на ринку нафти і газу, а прості іранці симпатизують радше Україні, ніж Росії. Але іранський і російський режими обʼєднують міжнародна ізоляція, що зростає, внутрішньополітична криза, а головне – непримиренна ворожнеча із США. Війна в Україні для обох режимів – ще одна можливість посилити конфронтацію із США, але вже у більшому масштабі. Фотографії іранських ударних безпілотників, які атакують цілі в Україні, додають Ірану іміджу регіональної держави, до якої варто ставитися серйозно.

Альянс Москви й Тегерана має серйозні наслідки для міжнародної ядерної безпеки. Потенційно під загрозу потрапляє нова угода щодо стримування ядерної програми Ірану.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні