Новий пакет санкцій ЄС. Україна розраховує на повне відключення росбанків від SWIFT та заборону на в’їзд громадян РФ /ілюстрація Getty Images / Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Новий пакет санкцій ЄС. Україна розраховує на повне відключення росбанків від SWIFT та заборону на в’їзд громадян РФ

ілюстрація Getty Images / Анна Наконечна

Україна у девʼятому санкційному пакеті ЄС розраховує на повноцінне відключення російських банків від системи обміну повідомленнями SWIFT та заборону в’їзду в ЄС громадян РФ, повідомив прем‘єр-міністр Денис Шмигаль.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Він зазначив, що сьогодні в Україну прибули міністри закордонних справ семи країн: Естонії, Ісландії, Латвії, Литви, Норвегії, Фінляндії та Швеції.
  • «Основними темами нашої зустрічі були зброя, фінанси та санкції проти агресора… Значну увагу також приділили енергетичній сфері й обстрілам росією нашої критичної інфраструктури», – написав Шмигаль.
  • Прем‘єр подякував північноєвропейським та балтійським країнам за їхню допомогу з енергетичним обладнанням. «Ця підтримка допомагає українцям залишатися незламними та продовжувати боротьбу проти варварської російської агресії», – додав він.

Контекст

20 вересня стало відомо, що у Кремлі планують провести фейкові референдуми про входження окупованих територій України до складу Росії з 23 по 27 вересня.

6 жовтня Європейський Союз офіційно повідомив про ухвалення восьмого пакету санкцій проти Росії у відповідь на «анексію» українських територій. Забороняється транспортування російської нафти (з грудня 2022 року) та нафтопродуктів (з лютого 2023 року) до третіх країн, а також надання повʼязаних із ними фінансових та інших послуг. Цінова стеля оформлена як виняток із загальної заборони, якщо нафта і нафтопродукти куплені дешевше за встановлену ціну.

Польща, Латвія, Литва та Естонія, які виступали за жорсткіші санкції ЄС проти Росії з початку її війни з Україною, підштовхують інші столиці та Європейську комісію до угоди про обмеження цін на нафту та до девʼятого пакету санкцій ЄС, пише Politico із посиланням на дипломатів.

За словами двох чиновників, новий пакет санкцій зосередиться на багатьох окремих списках — вдарить по російських чиновниках, пропагандистах, керівниках та інших діячах, які підтримують режим президента РФ Володимира Путіна.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні