Категорія
Новини
Дата

Іспанія передає Україні військову допомогу. Пакет включає батарею ЗРК Aspide і чотири системи ППО Hawk

Україна отримає пакет військової допомоги від Іспанії найближчий часом, до нього входять батарея зенітно-ракетного комплексу Aspide, системи протиповітряної оборони Hawk, протитанкові ракетні комплекси, гармати та снаряди до них, повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами очільника МЗС, новий пакет допомоги «уже на шляху до України».
  • «Найближчим часом наша держава зміцнить свою обороноздатність, отримавши батарею зенітно-ракетного комплексу Aspide та ракети до неї, чотири системи ППО Hawk, протитанкові ракетні комплекси, гармати та снаряди до них, а також інше військове спорядження», — сказав він.
  • Кулеба зазначив, що рішення Іспанії передати системи Hawk стало сигналом для інших країн «почати пошук систем Hawk і їх підготовку для передачі до України».
  • «Це саме те, про що ми просили Іспанію і те,що допоможе нам захистити нашу цивільну інфраструктуру», — сказав Кулеба.
  • Іспанія також передала Україні пʼять груп генераторів і 30 машин швидкої допомоги, повідомив міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес. Він додав, що Іспанія відправить Україні ще 14 генераторів, які купують коштом Іспанського агентства співробітництва.

Контекст

10 жовтня Росія завдала масованих ракетних та авіаційних ударів по території України із застосуванням ударних БПЛА. Після атаки президент України Володимир Зеленський звернувся до G7 закликом надати системи ППО і ПРО. Тоді, посилаючись на дані розвідки, він сказав, що Росія замовила в Ірані 2400 дронів-камікадзе. Звертаючись до президента Франції та премʼєр-міністра Італії в межах зустрічі G7, глава держави наголосив, що дуже очікує постачання систем SAMP-T, якщо це можливо, вже найближчими місяцями. Президент закликав лідерів країн «Великої сімки» допомогти Україні фінансово у створенні повітряного щита.

В Україну вже прибула німецька система протиповітряної оборони (ППО) IRIS-T та очікуються американські зенітні ракетні комплекси Nasams, повідомив міністр оборони Олексій Резніков. Також надійшли ще чотири системи HIMARS. За словами міністра, в Україні почалася «нова ера ППО».

Згодом стало відомо, що Україна отримає чотири системи протиповітряної оборони Hawk від Іспанії. За словами Резнікова, це – лише перші з таких систем, які партнери планують надати Україні.

Наразі США вивчають можливість відправлення Україні старого обладнання ППО Hawk зі складів, щоб допомогти захиститися від атак російських безпілотників і крилатих ракет. Система Hawk є попередником системи протиракетної оборони PATRIOT.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні