Категорія
Новини
Дата

Іспанія надасть Україні системи ППО Hawk – Резніков

Україна отримає чотири системи протиповітряної оборони Hawk від Іспанії, повідомив міністр оборони Олексій Резніков. Він додав, що це – лише перші з таких систем, які партнери планують надати Україні.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Резніков подякував міністерці оборони Іспанії Маргариті Роблес за рішення надати чотири системи протиповітряної оборони Hawk для України. 
  • «Це швидка реакція на прохання України на шостому «Рамштайні». На шляху – ще більше систем Hawk. Зараз протиповітряна оборона – пріоритет не лише для України, а й для усієї Європи», – написав він. 

Контекст

10 жовтня Росія завдала масованих ракетних та авіаційних ударів по території України із застосуванням ударних БПЛА. Про це повідомив головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний. Окупанти завдали ударів по українських містах за допомогою 84 крилатих ракет та 24 безпілотних літальних апаратів, з них 13 – іранські дрони-камікадзе Shahed-136. Їх середня загальна вартість, за підрахунками Forbes, – $400–700 млн. Українські війська збили понад половину ракет – 43 штуки та 13 БПЛА. Через обстріли загинули 19 осіб, поранено 105, інформація оновлюється.

Для розрахунку вартості ракет Forbes використовував такі оцінки: вартість ракети Х-101 – $13 млн, «Калібр» – $6,5 млн, «Іскандер» – $3 млн, «Онікс» – $1,25 млн, Х-22 – $1 млн, «Точка-У» – $0,3 млн. Загальна вартість усіх випущених 10 жовтня дронів – кілька мільйонів доларів.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що Росія випустила десятки ракет й іранські дрони, в окупантів дві мішені: енергообʼєкти та люди.

Російські військові отримали вказівку з Кремля готувати масовані ракетні удари по цивільній інфраструктурі України ще 2 та 3 жовтня, повідомляє Головне управління розвідки МО України.

Зеленський наголосив, що останніми атаками Росія хоче спровокувати хаос в Україні та знищити енергетичні обʼєкти. За даними розвідки, Росія замовила в Ірані 2400 дронів-камікадзе, тож Зеленський закликав G7 надати системи ППО і ПРО.

Звертаючись до президента Франції та премʼєр-міністра Італії в межах зустрічі G7, глава держави наголосив, що дуже очікує постачання систем SAMP-T, якщо це можливо, вже найближчими місяцями.

Президент закликав лідерів країн «Великої сімки» допомогти Україні фінансово у створенні повітряного щита.

В Україну вже прибула німецька система протиповітряної оборони (ППО) IRIS-T та очікуються американські зенітні ракетні комплекси Nasams, повідомив міністр оборони Олексій Резніков. Також надійшли ще чотири системи HIMARS. За словами міністра, в Україні почалася «нова ера ППО».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні