Категорія
Новини
Дата

ІТ-компанії підтримали ініціативу проти обовʼязкової звітності іноземного бізнесу під час війни

Засновники найбільших українських ІТ-компаній підтримали заяву Спілки українських підприємців (СУП) про відтермінування обовʼязкової звітності щодо контрольованих іноземних компаній (КІК). Свою позицію висловили представники компаній SoftServe, Ajax Systems, Genesis, MacPaw, пише DOU.

Ключові факти

  • Тарас Кицмей, співзасновник, член ради директорів SoftServe: «Звіти про КІК можуть бути використані як недоброчесними правоохоронцями для тиску на бізнес (згадаймо недавній приклад «маски-шоу» на групу !Fest), так і спецслужбами РФ проти економіки країни. Також це додаткове операційне і фінансове навантаження на бізнеси з підготовки такої звітності».
  • Олександр Конотопський, засновник, голова ради директорів Ajax Systems: «Будьмо реалістами. Чи люди, які мають значний капітал за межами України й можуть жити в Монако, Марбельї, Ібіці, Мілані, Лондоні, Дубаї, звітуватимуть про свої міжнародні активи та чекатимуть у гості «маски-шоу»? Їх і так було небагато. Залишилося зовсім мало. І практично не залишиться».
  • Володимир Многолєтній, співзасновник і CEO Genesis: «Створювати нові точки тиску на бізнес – погана ідея. Декларування КІК не приведе до зростання податків, а до відтоку підприємців і зростання тиску призведе точно […] Одна з найважливіших речей – зберегти прошарок українського бізнесу. Завдяки ЗСУ ми всі можемо відносно нормально працювати та жити в основних українських містах, але якщо через поганий бізнес-клімат (що вже певною мірою відбувається) буде масовий витік українських підприємців до інших юрисдикцій, довгостроковий вплив на країну буде просто жахливим».
  • Олександр Косован, засновник і СЕО MacPaw: «На жаль, довіри до держави та силових структур абсолютно немає. Бізнес-клімат в Україні давно вже не був таким хмарним. Відкриття звітності про КІК ще більше підживить апетити і тиск на бізнес, а також створить додаткові загрози від агресора. А найгірший сценарій, який я бачу – у нас у країні просто не залишиться підприємців, які готові тут працювати».

Контекст

СУП закликає відмовитися від обов’язкового подання звітності щодо контрольованих іноземних компаній на період дії воєнного стану. Відповідні рекомендації СУП надіслала до профільного комітету Верховної Ради. Бізнес вважає, що запровадження такої звітності зараз погіршить бізнес-клімат України. 

Щоб втілити пропозицію бізнесу, потрібні зміни до відповідного закону, який був ухвалений ще в 2020 році. Профільний комітет Верховної Ради (ВР) не відкидає категорично ідею СУП та готовий її обговорювати, каже очільник комітету Данило Гетманцев. Та дискусія буде складною, її підтримують не всі урядовці. Головне – це може викликати питання у міжнародних партнерів України, оскільки звітування про КІК є міжнародною практикою.

Що саме непокоїть підприємців та які у них шанси добитися послаблень, читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні