Італія разом із Францією відправлять Україні системи SAMP-T /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Італія разом із Францією відправлять Україні системи SAMP-T

Getty Images

Премʼєр-міністр Італії Джорджа Мелоні підтвердила надання Україні систем SAMP-T разом із Францією, пише ANSA. За її словами, про це буде оголошено найближчим часом.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Мелоні підтвердила відправку Італією із Францією систем SAMP-T до Києва. «Ми вже деякий час беремо участь у спільному з Парижем дуже важливому для України питанні. Я думаю, що ми просуваємося швидко, і найближчими часом ми зможемо оголосити про це остаточно», – сказала вона.
  • Щодо відправлення літаків до Києва вона зазначила, що Італія «готова виконати свою частину роботи». «Я волію не говорити більше. Це залежить від балансу міжнародної спільноти…» – сказала Мелоні, додавши, що вона не погоджується із твердженням, що військова допомога веде до ескалації війни.

Контекст

Британський уряд оцінює можливість відправлення бойових літаків до України для допомоги у війні проти Росії у звʼязку з візитом президента Володимира Зеленського до Великої Британії. Премʼєр Ріші Сунак попросив міністра оборони Бена Воллеса оцінити, які літаки Велика Британія потенційно може надати Україні, повідомляє Даунінг-стріт, пише The Guardian. Зеленський на зустрічі з канцлером Олафом Шольцом та президентом Франції Еммануелем Макроном підтвердив потребу у важкому озброєнні та бойових літаках, пише Bild

На Заході вже проходять внутрішні дебати про постачання Україні реактивних винищувачів, їх ініційовано українськими офіційними особами за підтримки країн Балтії. Кабінет міністрів Нідерландів розгляне можливість постачання винищувачів F-16 до України, якщо про це попросить офіційний Київ, заявив міністр закордонних справ Вопке Гукстра. За його словами, кабінет розгляне такий запит «неупереджено». Україна отримала «позитивні сигнали» від Польщі щодо її готовності передати винищувачі F-16повідомив очільник Офісу президента Андрій Єрмак. Премʼєрміністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що літаки може бути передано Україні за погодження з країнами НАТО.

Раніше президент США Джо Байден виключив відправку винищувачів F-16 до України. Німеччина зайняла аналогічну позицію, але деякі більш рішучі європейські країни, такі як Польща, виступають за надання бойових літаків за певних умов.

У Франції допускають відправку винищувачів в Україну, це можуть бути старі моделі літаків Mirage. Враховуючи, що Франція виробляє власні літаки, для їх експорту не потрібне схвалення третьої сторони. Деякі європейські збройні сили використовують F-16, але для їх відправки в Україну необхідний дозвіл США. Це зробило французькі літаки найочевиднішим кандидатом, сказав один із європейських чиновників.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні