Категорія
Новини
Дата

Зеленський заявив про позитивні рішення щодо винищувачів (доповнено)

Вже є певні позитивні рішення щодо передачі Україні західних винищувачів, але Росії про них знати не слід. Про це заявив президент Володимир Зеленський на спільній пресконференції з головою Європейської Ради Шарлем Мішелем та головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн, передає «Радіо Свобода». За даними Bloomberg, про зобовʼязання надати винищувачі не йдеться.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Щодо винищувачів є певні позитивні рішення, які залишилися за лаштунками, не хочеться повністю готувати Російську Федерацію», – наголосив Зеленський.
  • За словами президента, після його візиту до Великої Британії є наближення щодо рішення про далекобійну зброю.
  • Доповнено. Лідери ЄС під час саміту в Брюсселі в четвер не дали Зеленському зобов’язань щодо надання бойової авіації, пише Bloomberg. «Європейські лідери чітко дали зрозуміти Володимиру Зеленському, що вони готові надати більше військової допомоги Україні, але поки що ніхто не взяв на себе зобовʼязання надати винищувачі», – зазначає агентство.

Контекст

Раніше сьогодні голова Офісу президента Андрій Єрмак повідомив у телеграм, що надання Україні далекобійної зброї та винищувачів міжнародними партнерами – питання вирішене. Пізніше він виправив допис, додавши слова «схоже може бути» вирішене.

8 лютого прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що Лондон готовий розглядати надання Україні винищувачів і рішення про навчання пілотів фактично є першим кроком до цього. Водночас британський міністр оборони Бен Воллес виключив можливість швидкого надання винищувачів Україні. Він наголосив, що постачання літаків потенційно може зайняти місяці. За його словами, замість цього Велика Британія зосереджена на використанні альтернативного забезпечення повітряної оборони України.

Своєю чергою польський премʼєр Матеуш Моравецький заявив, що Варшава готова передати Києву винищувачі, але не робитиме це першою з країн НАТО. За його словами, надати Україні сучасні бойові літаки першими могли б ті країни, хто має їх найбільше. Моравецький наголосив, що в Польщі недостатньо винищувачів, тому вона замовила нові F-35.

Напередодні президент України Володимир Зеленський на зустрічі з канцлером Німеччини Олафом Шольцем та премʼєр-міністром Франції Еммануелем Макроном підтвердив потребу у важкому озброєнні та бойових літаках. «Франція та Німеччина мають потенціал переломити ситуацію, і саме так я бачу наші сьогоднішні переговори. Чим раніше ми отримаємо важке озброєння великої дальності, а наші льотчики – сучасні літаки… тим швидше закінчиться російська агресія», – сказав Зеленський у Парижі.

Україна просила про надання їй літаків-винищувачів чи не одразу після початку великої війни. Після прориву в питанні танків міністр оборони України Олексій Резніков в інтервʼю канадському телеканалу CBC заявив, що оптимістичний щодо постачання союзниками літаків для Києва.

1 лютого стало відомо, що США готують новий пакет військової допомоги Україні на $2,2 млрд. До пакету увійдуть, зокрема, ракети GLSDB радіусом дії до 150 км.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні