Ізраїль може відмовитись від судової реформи на тлі масштабних протестів /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Ізраїль може відмовитись від судової реформи на тлі масштабних протестів

Getty Images

Премʼєр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу збирається призупинити реформу судової системи, яка викликає запеклі суперечки, заявив представник його партії «Лікуд», пише Reuters. Ініціатива викликала масові вуличні протести.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними ізраїльським ЗМІ, Біньямін Нетаньягу оголосить про зупинку реформи вже сьогодні.
  • Раніше президент Ісаак Херцог закликав уряд зупинити схвалення закону, який спровокував одні із найбільших загальнонаціональних мітингів в історії Ізраїлю.
  • «Заради єдності народу Ізраїлю, заради відповідальності я закликаю вас негайно зупинити законодавчий процес», – написав Герцог у Twitter.
  • Попередження глави держави, який має стояти над політикою та чия функція значною мірою носить церемоніальний характер, свідчить про кризу у суспільстві, яку викликали розбіжності щодо ініціативи. 

Контекст

В неділю ввечері, 26 березня, протести спалахнули по всьому Ізраїлю після того, як Нетаньягу звільнив міністра оборони Йоава Галланта, який виступив проти реформи, попередивши, що це загроза національній безпеці.

Низка університетів заявила, що з понеділка вони оголосять страйк, а генеральний консул Ізраїлю у Нью-Йорку подав у відставку на знак протесту.

Ізраїльські ЗМІ повідомляють, що акції протесту пройшли більш ніж у 150 різних місцях: тисячі людей заблокували головну автомагістраль у Тель-Авіві, відбулися сутички з поліцією біля резиденції Нетаньягу в Єрусалимі.

Масштабні мітинги слідують за тримісячними протестами, під час яких сотні тисяч ізраїльтян виходили на вулиці, а все більше резервістів погрожували не зʼявитися на навчання.

Минулого тижня Нетаньягу заявив, що уряд наполягатиме на реформі та внесе поправку, яка дає йому більший контроль над призначеннями суддів, до парламенту для остаточного голосування цього тижня.

Судова реформа надасть виконавчій владі контроль над призначенням суддів до Верховного суду та дозволить уряду скасовувати судові рішення на основі простої парламентської більшості.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні