Категорія
Новини
Дата

Ізраїль планує надати Україні кредитні гарантії на $200 млн для низки проєктів

Ізраїль має намір надати Україні кредитні гарантії на суму до $200 млн для проєктів у галузі охорони здоровʼя та цивільної інфраструктури, повідомив міністр закордонних справ Ізраїлю Елі Коен у Києві, пише «Інтерфакс-Україна». Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна очікує від Ізраїлю надання військової допомоги.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Коен на спільній пресконференції з Кулебою у Києві запевнив, що Ізраїль має намір продовжити підтримку України, зокрема він анонсував «кредитні гарантії до $200 млн на ізраїльські проєкти в галузі охорони здоровʼя та цивільної інфраструктури».
  • Міністр оголосив, що Ізраїль допоможе Україні «розробити розумну систему раннього попередження». За його словами, протягом минулого року Ізраїль надав значну гуманітарну допомогу Україні.
  • Також міністр заявив, що Ізраїль підтримає формулу миру президента України Володимира Зеленського. «Ізраїль підтримає українську «мирну ініціативу» в межах ООН наступного тижня», – сказав Коен.
  • Водночас міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що Україна очікує ухвалення Ізраїлем рішень щодо надання військової допомоги, насамперед ідеться про захист українського неба. Він зазначив, що гуманітарна підтримка дуже важлива, але найважливіше – перемога у війні. 
  • «Ізраїлю добре відомий наш список військових потреб, його передавали минулому уряду, передавали цьому уряду. Ми очікуватимемо ухвалення відповідних рішень. Насамперед ідеться про захист українського неба», – зазначив міністр.

Контекст

У жовтні 2022 року Україна надіслала офіційну ноту уряду Ізраїлю з проханням невідкладно надати Україні системи ППО та започаткувати якісне співробітництво щодо отримання Україною відповідних технологій. Проте міністр оборони країни Бені Ґанц заявив, що Ізраїль готовий допомогти Україні розробити цивільну систему раннього попередження про повітряні напади, але не постачатиме системи озброєння. Напередодні українські офіційні особи активізували заклики до Ізраїлю щодо допомоги в нарощуванні потенціалу протиповітряної оборони проти російських ракетних ударів та атак безпілотниками.

Тоді видання Financial Times писало, що незважаючи на свої можливості, Ізраїль неохоче постачає зброю Україні, що офіційні особи пояснюють низкою чинників. За інформацією видання, один із них повʼязаний з побоюваннями щодо того, як це вплине на здатність проводити операції в Сирії, де Росія має значну присутність. Інший – потенційні наслідки для єврейської громади у Росії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні