Категорія
Новини
Дата

Кабмін визначив для конфіскації 903 російські об’єкти. Усе майно розділять на три категорії

1 хв читання

Уряд сьогодні визначив 903 російські активи, які будуть конфісковані на користь України, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль після засідання Кабміну.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • Усе майно, яке планується конфіскувати, розділено на три категорії. Перша категорія – це майно, що належить російській державі. Друга – активи, що належать підсанкційним громадянам і компаніям із Росії, третя – активи російських банків.
  • «Сьогодні уряд затвердив указ президента, яким пропонується конфіскація 903 об’єктів, що належать саме російській державі. 79 позицій – це корпоративні права, 824 позиції – майно», – зазначив Шмигаль.
  • Конфісковані активи конвертуватимуться в кошти, які будуть спрямовані на оборону та відновлення України, а наступним кроком, згідно із повідомленням, має стати конфіскація російських активів на Заході.

Контекст

Верховна Рада 3 березня ухвалила закон, який передбачає націоналізацію російського майна на території України. 10 березня президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про основні засади примусового вилучення в Україні обʼєктів права власності Російської Федерації та її резидентів». Відповідно до закону примусове вилучення в Україні обʼєктів права власності Росії та її резидентів здійснюється без будь-якої компенсації (відшкодування) їх вартості, враховуючи повномасштабну агресивну війну, яку Російська Федерація розв’язала і веде проти України та українського народу.

12 травня Верховна Рада ухвалила у другому читанні санкційний законопроєкт №7194 щодо підвищення ефективності санкцій, повʼязаних із активами окремих осіб. У списку потенційно конфіскованого майна 28 000 обʼєктів: частки в українських компаніях, будинки та машини резидентів і громадян РФ, серед яких Олег Дерипаска, Михайло Фрідман та Євген Гінер. 

В Україні зосереджено активи російських юридичних і фізичних осіб на суму близько $10 млрд, повідомив голова економічного комітету Верховної Ради Дмитро Наталуха.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд