За підсумком 2020 року, кількість ресторанів та кафе в Україні зменшилась на 3850 закладів, йдеться в дослідженні аналітичного центру «Ресторани України».
Ключові факти
- На початок 2021-го працювали 14 786 ресторанів, кафе та барів. Тоді як на початку 2020-го в Україні працювали 18 636 закладів.
- Об'єм ресторанного ринку скоротився за 2020 рік майже на 30% і склав 14,1 млдр грн. Ресторанний ринок втратив майже 6 млдр грн.
- Основні причини закриття закладів – кілька локдаунів, карантинні обмеження ресторанного бізнесу та відсутність іноземних туристів.
Контекст
Минулого року в Україні карантинні обмеження вводили кілька разів. Перший і найбільш жорсткий локдаун діяв навесні 2020-го. Він діяв два з половиною місяці і передбачав зупинення всього без винятку транспорту, включаючи метро і авіаперевезення. Також у листопаді минулого року діяв карантин вихідного дня. Тоді по суботах і неділях працювали тільки транспорт, медичні заклади, аптеки, супермаркети й продовольчі магазини.
Загалом, 2020-го, враховуючи весняний локдаун і карантин у вихідні, в Україні обмеження діяли 108 днів. Під час цих обмежень ресторани та кафе могли працювати лише на винос.
Щоб підтримати громадян і бізнес, які постраждали від карантину минулого року, Верховна Рада України передбачила фінансову допомогу в розмірі 8000 грн для найманих працівників підприємств, а також ФОПів.
Окрім цього, ФОПів першої групи звільнено від сплати ЄСВ та єдиного податку. Такі податкові канікули мають тривати з грудня 2020-го до травня 2021 року. Також списали податковий борг до 3060 грн, який існував у платників до 1 листопада 2020-го.
За розрахунками Мінекономіки, в цілому за одноразовою матеріальною допомогою в розмірі 8000 грн звернулися понад 480 000 ФОПів і найманих працівників. Минулого року за цією програмою виплачено 3,6 млрд грн. Також понад 200 млн грн отримали підприємці за компенсацією ЄСВ.
![Ярослав Циганенко відкрив другий фронт проти Glovo та Raketa. Він збирає ресторанам «доставку під ключ» /Фото Dots Platform](https://forbes.ua/static/storage/thumbs/80x80/1/02/fed2c863-f2c034a79d7501ada1f03b6140c3b021.jpg?v=3292_1)
![Рецепт ненаситності. Навіщо найрозумніший фастфуд оператор США розширюється під час пандемії /Фото Jamel Toppin](https://forbes.ua/static/storage/thumbs/80x80/c/dc/dbbb26cc-6101422d61dd1e81d4350b96131c2dcc.jpg?v=4398_1)
Ви знайшли помилку чи неточність?
Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.