Категорія
Новини
Дата

Харківський IT Кластер та айтівці міста виділили на допомогу ЗСУ та населенню понад 1 млрд грн

Учасники Kharkiv IT Cluster та айтівці Харкова спрямували на допомогу ЗСУ та населенню вже понад 1 млрд грн, йдеться в повідомленні організації. Через проєкти IT4Life підтримку отримують понад 40 підрозділів ЗСУ.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Завдяки проєктам IT4Life підтримку мають понад 40 підрозділів ЗСУ, нагодовано понад 1 млн людей, розгортаються «Пункти незламності» в Харкові.
  • За прогнозами Харківського ІТ Кластера, попереду на галузь чекає важкий 2023 рік. Зазначається, що ІТ-індустрія, яка зросла за 2022 рік на 10%, уже починає демонструвати негативні тенденції у виторзі та кількості талантів на тлі війни, не вирішених на системному рівні питаннях із бронюванням, короткостроковим виїздом за кордон, збереженням податкового резидентства.
  • Наразі в кластері понад 250 учасників ІТ-компаній, ІТ-університів та партнерів. «За нашою статистикою – 100% компаній мають від 10% до 30% людей у Харкові фізично, зараз маємо тенденцію до поверенення, через те що Харків має кращу ситуацію з електрикою та зв’язком», – сказала виконавча директорка Харківського ІТ Кластера Ольга Шаповал.

Контекст

Експорт IT-послуг за 10 місяців цього року виріс на 9,9% і приніс понад $6 млрд, перевищивши показник 2021 року на $542 млн, йдеться у повідомленні Львівського ІТ Кластера з посиланням на дані НБУ. Обсяг у жовтні впав на 7%, проте все ще залишається вищим, аніж минулого року.

Понад половина айтівців можуть поїхати з України, щойно відкриють кордони, вважають експерти. За оптимістичного сценарію, після відкриття кордонів Україна втрачає технологічний хаб, трохи менший за Львів, де нині нараховують 37 000 спеціалістів. За умови, що євроінтеграція триватиме, західні партнери підтримуватимуть відбудову, а в країні пануватиме економічна свобода, емігрувати все одно налаштовані 12% айтівців. Це до 27 000 спеціалістів, які залишать країну разом із $1–1,38 млрд недоотриманого експортного виторгу.

Якщо цьогоріч відтоку не буде, то IT-експорт має зрости до $8,5 млрд проти торішніх $6,9 млрд, свідчать розрахунки експертів Кластера.

24 лютого цифра понад $6 млрд IT-експорту здавалася б максимально фантастичною. Проте за 10 місяців 2022-го українська IT-індустрія експортувала послуг на пів мільярда більше, ніж за той самий період попереднього року. IT-бізнес – в авангарді найстійкіших українських індустрій за версією Forbes.  Одну IT-столицю – Харків, де в мирний час налічувалося близько 45 000 айтівців, – доведеться відбудовувати. Натомість на звання нового технохабу претендує Закарпаття, що прийняло десятки тисяч евакуйованих спеціалістів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні