Категорія
Новини
Дата

Кінець енергетичної кризи. Ціна на газ у Європі впала до показника 2021 року

Ціна на європейський газ впала до рівня, який останній раз спостерігався до того, як Росія почала скорочувати постачання у 2021 році, що дає надію на те, що енергетична криза, що охопила регіон останні роки, добігає кінця, пише Financial Times.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Сильний імпорт скрапленого природного газу, тепла погода та скорочення попиту внаслідок високих цін останніми роками допомогли зберегти запаси газу в підземних сховищах ЄС на історично високому рівні протягом цієї зими, що чинило тиск на ціни.
  • Ціна TTF, яка є європейським еталоном, у пʼятницю, 23 лютого, впала до €22,53 за МВт·год, найнижчого рівня з травня 2021 року, і спостерігається третє щотижневе зниження поспіль. Влітку 2022 року європейські ціни на газ досягли піку, піднявшись до понад €300 за МВт·год.
Кінець енергетичної кризи. Ціна на газ у Європі впала до показника 2021 року /Фото 1

Інфографіка: Financial Times

  • Узгоджені зусилля країн ЄС щодо обмеження попиту, а також значний імпорт СПГ з таких країн, як США, та послідовні теплі зими допомогли полегшити кризу постачання газу до Європи.
  • За даними Європейської комісії, частка трубопровідного російського газу, на який припадало 40% постачань ЄС до вторгнення, впала до 8%.
  • За інформацією галузевої організації Gas Infrastructure Europe, станом на середу газові сховища ЄС були заповнені на понад 64%, що є рекордним показником для цього часу.

Контекст

Енергетична криза в Європі почалася у 2021 році, коли регіон вийшов із затяжної холодної зими з низькими рівнями зберігання природного газу. Занепокоєння щодо обмежених поставок посилилося, оскільки Росія почала постачати менше газу до Європи, а трейдери на той час припускали, що це була тактика тиску на європейські уряди, включаючи Німеччину, з метою схвалення запуску газопроводу «Північний потік – 2».

Європейські ціни на газ досягли піку влітку 2022 року, в якийсь момент піднявшись до більш ніж €300 за МВт·год, оскільки Росія ще більше скоротила свої поставки до регіону після вторгнення в Україну та використала свої запаси газу як зброю.

У червні 2023 року стало відомо, що європейські чиновники обмірковують, чи підтримувати звʼязок із Більче-Волицько-Угерським підземним газосховищем та іншими обʼєктами, розкиданими по всій Україні, в яких може зберігатися газ, коли взимку попит і ціни на паливо підскочать. Сховища у ЄС досягли майже максимальної потужності вже в середині жовтня, і Україна стала альтернативою для зберігання газу, призначеного для сусідніх держав. 

Більшість резервуарів в Україні знаходяться глибоко під землею на Заході країни, далеко від лінії фронту, а Київ запропонував іноземним замовникам до 10 млрд кубометрів, третину національних потужностей, на додачу до 115 млрд кубометрів наявних сховищ у ЄС.

За словами аналітиків, рішення зберігати газ в українських ПСГ допомогло енергетичним групам та трейдерам вилучати лише відносно невеликі обсяги зі сховищ у Європейському Союзі, що дало змогу зберегти низькі ціни на газ і полегшити поповнення запасів. Окрім цього, європейським трейдерам вдалося заробити близько $320 млн завдяки зберіганню газу в підземних газових сховищах України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні